fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoziv za sertifikaciju i dobijanje ekološke oznake

Poziv za sertifikaciju i dobijanje ekološke oznake

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turistička organizacija (TO) Tivat obavijestila je lokalne privrednike, izdavaoce privatnog smještaja i ugostitelje, da će podržati sve zainteresovane u procesu dobijanja oznake Good Travel Seal.

Iz TO Tivat saopšteno je da je riječ o ekološkoj oznaci, koja se za razliku od ostalih, ne fokusira samo na ekološke aspekte kao što su energija, emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, voda i smanjenje otpada, jer za male privrednike i porodična preduzeća upravljanje i troškovi takvih promjena su nekada značajno visoki.

“Good Travel Seal se fokusira na dva aspekta, odnosno održivost i zdravlje i sigurnost. Ovi kriterijumi su bazirani na praktičnim zahtjevima kojima je lako upravlja, a dodatni benefiti su cijena koja je povoljnija u odnosu na druge ekološke oznake, promocija u okviru vodiča Good Travel Guide i sticanje dodatnih znanja o zahtjevima turista sa međunarodnog tržišta”, navodi se u saopštenju.

Kao besplatna dopuna te sertifikacije moguće je dobiti i Virus-Aware sertifikat, koji podrazumijeva ispunjavanje određenih kriterijuma vezanih za protokole koji se odnose na zdravlje i sigurnost gostiju.

Iz TO Tivat su objasnili da su neke od dodatnih prednosti posjedovanja oznake zadovoljni gosti i veće ocjene, što znači da sertifikovani objekti dobijaju bolje kritike i ocjene od turista, tako da sertifikcija poboljšava upravljanje i kvalitet usluga.

“Kada je riječ o uticaju na okolinu, sertifikovani objekti koriste 19 odsto manje vode, 24 odsto manje otpada i deset odsto manje ugljen dioksida”, navodi se u saopštenju.

Prednost predstavlja i mogućnost pokazivanja učinka svojim gostima.

“Sertifikovani objekti će biti promovisani u turističkom vodiču koji promoviše održive destinacije i objekte www.goodtravel.guide, a kasnije i na drugim web lokacijama. Izdavaoci smještaja sa dvije ili tri zvjezdice Good Travel Seal će biti promovisani i na www.ecohotels.com”, dodaje se u saopštenju.

TO Tivat će podržati zainteresovane privrednike na taj način što će pokriti troškove sertifikacije za prvu godinu za sedam prvih prijavljenih objekata privatnog smještaja i tri ugostiteljska, dok će drugu godinu sertifikovani objekti plaćati sami. Ugovor se potpisuje na dvije godine.

TO Tivat će, takođe, izaći u susret i ostalim zainteresovanim aplikantima i pomoći im u procesu prijavljivanja za dobijanje eko-oznake Good Travel Seal.

Rok za prijavu je 26. januar na email adresu [email protected].

Kriterijumi za dobijanje te oznake mogu se vidjeti na linku https://tivat.travel/good-travel-seal-standardi/.

“Zainteresovani popunjava obrazac i uz pomoć zaposlenih u TO Tivat popunjava potrebne kriterijume putem internet platforme i dostavlja potrebnu dokumentaciju. Nakon toga, Green Destinations će obaviti ocjenjivanje, dolaskom ili preko video poziva, iz 12 oblasti i 40 kriterijuma i doći će se do rezultata u kojoj mjeri objekat ispunjava kriterijume za dobijanje oznake. U zavisnosti od toga da li objekat zadovoljava 50 odsto, 75 odsto ili 90 odsto traženih kriterijuma, dodjeljuje se oznaka sa jednom, dvije, odnosno tri zvjezdice”, precizirali su iz TO Tivta.

Kriterijumi o kojima treba izvijestiti odnose se na kupovinu i prodaju, hranu i piće, socijalno blagostanje i lokalno zapošljavanje, sprječavanje eksploatacije, zdravlje i bezbjednost, pristupačnost, energiju i klimu, otpad, vodu, sprječavanje zagađenja i uznemiravanja, prirodu, pejzaže i zelene zone, kulturnu baštinu i informacije.

“Ekološka oznaka Good Travel Seal je povoljnija u odnosu na druge, a cijena varira od tipa objekta, broja soba ili kreveta, i kreće se od 100 EUR do 435 EUR. Oznaka se dobija na dvije godine, nakon čega se mora obnoviti”, navodi se u saopštenju.

Iz TO Tivta su pozvali sve zainteresovane lokalne privrednike da pristupe procesu sertifikovanja i dobijanje te ekološke oznake, koja će im poboljšati poslovanje i donijeti benefite.

Iz TO Tivta su naveli da je turizam jedan od prvih sektora koji je duboko pogođen mjerama suzbijanja koronavirusa, što je dovelo do nezapamćenog uticaja na radna mjesta i putovanja.

“Stoga je naš zajednički zadatak pretvaranje krize u priliku, odnosno rad na održivijem, inkluzivnijem i otpornijem turističkom sektoru. Ova kriza je prilika za preispitivanje razvoja turizma. Oporavak mora da uključuje transformaciju sektora, unaprjeđivanje turističkih destinacija i preduzeća, ponovnu izgradnju turističkog ekosistema, inovacije i ulaganje u održivi turizam”, navodi se u saopštenju.

Istraživanja, kako se zaključuje, pokazuju da će destinacije i objekti koji vode računa o održivosti i striktnim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima izgraditi povjerenje i učiniti da putovanja i boravak u toj destinaciji budu prijatniji.

Najčitanije