fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoziv za predaju zahtjeva za očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi

Poziv za predaju zahtjeva za očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je poljoprivredne proizvođače da do 30. juna podnesu zahtjev za podršku očuvanju genetičkih resursa u poljoprivredi za ovu godinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da je mjera očuvanje autohtonih genetičkih resursa u poljoprivredi kreirana u okviru Agrobudžeta za ovu godinu.

“Podrška se opredjeljuje u vidu plaćanja za sve obradive površine i priplodna grla koja ispunjavaju kriterijume ove mjere”, navodi se u saopštenju.

Pravo na podršku imaju proizvođači koji uzgajaju autohtone vrste/sorte/rase i koji su saglasni da sarađuju sa institucijom nadležnom za genetičke resurse po pitanju dostavljanja materijala i pružanja neophodnih informacija.

U biljnoj proizvodnji podrška se daje za višegodišnje kulture, odnosno uzgoj i njegu pojedinačnih, do 30, veoma starih stabala masline/čokota vinove loze ili zasada procijenjene starosti preko 200 godina, a za masline preko hiljadu godina, uzgoj i njegu pojedinačnih stabala, do 30, ili zasada ostalih voćnih vrsta/sorti, koje su ugrožene genetskom erozijom, a za koje je dostavljen dokaz o starosti.

Podrška se daje i za jednogodišnje kulture, odnosno uzgoj ratarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 0,3 hektara po uzgajanoj vrsti.

“U stočarstvu podrškom je obuhvaćen uzgoj buše u govedarstvu, zetske žuje, sore, pivske pramenke i ljabe u ovčarstvu i domaće balkanske koze i magaraca”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za podršku dostavlja se Ministarstvu isključivo na obrascu, koji se može preuzeti na internet stranici i u kancelarijama Ministarstva uz izvještaj relevantne naučno-istraživačke institucije koji sadrži opis – istorijat, poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse, naziv odnosno sistematsku pripadnost, brojčano stanje, površinu, procijenjenu starost, ostvareni i planirani vid saradnje sa vlasnikom genetičkog resursa.

“Obradive površine pod voćnjacima, maslinama, vinovom lozom i ljekovitim i aromatičnim biljem za koje se podnosi zahtjev za podršku moraju biti upisane u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) prije podnošenja zahtjeva”, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su rekli da ukoliko ukupna visina podrške, na osnovu zahtjeva za dodjelu podrške, prevazilazi budžetom planirani godišnji iznos, Ministarstvo će prekinuti dalju realizaciju mjere, obavijestiti poljoprivredne proizvođače i/ili proporcionalno smanjiti iznos sredstava podrške u odnosu na svaki pojedinačni zahtjev za dodjelu podrške.

“Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se pridržavaju roka predviđenog za slanje zahtjeva jer će neblagovremeno poslati zahtjevi i oni koji nijesu dostavljeni u skladu sa procedurom biti odbijeni”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije