fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPozitivno ocijenjena inicijativa da se uradi registar podstanara

Pozitivno ocijenjena inicijativa da se uradi registar podstanara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Uprave prihoda i carina i Monstata ocijenili su pozitivnom inicijativu Udruženja podstanara Crne Gore – Moj dom da se uradi registar svih građana koji žive podstanarskim životom.

Iz Udruženja su kazali da su imali konstruktivne sastanke sa predstavnicima Monstata kao i sa vršiocem dužnosti direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandrom Damjanovićem.

„U tim razgovorima naši sagovornici su pozdravili našu inicijativu ocijenivši je vrlo interesantnom i moguće veoma korisnom za državu i podstanare“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da nastavljaju sa kampanjom u kojoj će tražiti punu podršku države i njenih resornih ministarstava kao i opštinskih organa za realizaciju tog bitnog iskoraka u oblasti socijalnih prava i pravde kao i poboljšanja socijalne stanogradnje.

Registar podstanara je zamišljen kao baza podataka o svim podstanarima u Crnoj Gori, kao i o njihovom trenutnom socijalnom statusu.

Registar bi djelovao na bazi softverskog rješenja, u kojem bi se nalazili svi podaci koji bi bili takođe dostupni svim građanima koji žive podstanarskim životom.

„Na taj način bi imali jasne i provjerljive informacije u realnom vremenu, koje bi pružile prilično jasnu sliku problema, ali i sliku mogućih rešenja“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su ocijenili da bi se sa preciznom bazom podataka podstanarskih porodica jasno definisalo na koji način bi im se najbolje moglo pomoći.

Država, kako su saopštili, u ovom trenutku ne zna koliko porodica živi podstanarskim životom.

„Prema posljednjem popisu stanovništva, koji je Monstat uradio 2011. godine, preko 18,5 hiljada porodica u Crnoj Gori su bili podstanari“, dodaje se u saopštenju.

U Udruženju smatraju da se mora uraditi registar svih podstanara u Crnoj Gori.

„Ako znamo da među podstanarima imamo penzionere, samohrane roditelje, invalide, zdravstveno ugrožene građane, raseljene i interno raseljene osobe, dobijamo alarmantnu sliku problema“, naveli su iz Udruženja.

Oni su kazali da važnost izrade registra podstanara najbolje ilustruje poslednji primjer paketa pomoći koji je Vlada sprovela prema ugroženoj grupi građana.

„Podstanari su potpuno zaobođeni i nijesu imali pravo na ove benefite upravo iz razloga pravno neregulisane situacije“, naveli su iz Udruženja.

Sa druge strane, kako tvrde, država gubi ogroman novac od poreza na izdavanje nekretnina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije