fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovlašćenim proizvođačima isplaćeno oko osam miliona EUR

Povlašćenim proizvođačima isplaćeno oko osam miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno 8,08 miliona EUR, što je tri odsto više nego u istom periodu prošle, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Iz COTEE-a su Pobjedi kazali da je podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora počelo 1. maja 2014. godine i da je do sada povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja isplaćeno 28,85 miliona EUR.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja u prvih sedam mjeseci, najviše je, 5,88 miliona EUR, za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila kompanija Krnovo green energy.

Kako se navodi, to je za 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Toj kompaniji je za nepune dvije godine od početka rada VE Krnovo, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, isplaćeno 17,2 miliona EUR.

Vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) za prvih sedam mjeseci ove godine isplaćeno je 2,2 miliona EUR.

Od vlasnika mHE najviše je dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, oko 902,03 hiljade EUR, čijih šest mHE imaju status povlašćenog proizvođača.

Radi se o mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila oko 566,33 hiljade EUR, Igma energy je za mHE Bradavec i mHE Piševsku rijeku dobila oko 236,52 hiljade EUR, kompanija Hidro Bistrica je za mHE Bistrica Majstorovina dobila oko 258,21 hiljade EUR, kompaniji Sinergy isplaćeno je oko 98,68 hiljada EUR, za mHE Vrelo, dok je kompaniji Nord energy za mHE Šeremet potok isplaćeno oko 118,2 hiljade EUR.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana skoro 100 posto početkom ove godine, sa 0,4731 centa po kilovatsatu (kWh) na 0,9439 kWh.

Status povlašćenog proizvođača ove godine trebalo bi da dobije i vjetroelektrana Možura.

Iz COTEE-a su kazali da se VE Možura nalazi u probnom radu.

“Očekujemo da će nakon završetka probnog rada elektrana dobiti status povlašćenog proizvođača i da će se vlasnici obratiti COTEE-u sa zahtjevom za zaključenje ugovora o otkupu električne energije”, rekli su iz COTEE-a.

Iz malteške kompanije Enemalta plc, koja je vlasnik tog elektro-energetskog objekta, prije desetak dana naveli su da od septembra očekuju početak komercijalne proizvodnje struje, kao i da je rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora na Možuri pozitivan.

Vrijednost te investicije je 89 miliona EUR, a ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW.

Najčitanije