fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPovezivanje tržišta okupilo region u Podgorici

Povezivanje tržišta okupilo region u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dvodnevna obuka, namijenjena regulatornim tijelima u oblasti energetike iz ugovornih strana Energetske zajednice, i energetskim subjektima važnim za razvoj tržišta i njegovo povezivanje sa susjednim, održana je u Podgorici.

Kako je saopšteno, Regulatorna agencija za energetiku Crne Gore prethodna dva dana u saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice i Regulatornom agencijom za energiju, mreže i životnu sredinu Italije (ARERA) bila domaćin dva značajna događaja za razvoj tržišta električne energije.

Predstavnici Energetske zajednice, austrijskog trgovca Verbund, slovenačke berze BSP SouthPool i italijanskog regulatora ARERA su, dijeleći svoja iskustva, prisutnima ukazali na značaj razvoja nacionalnog tržišta dan-unaprijed, proces povezivanja tržišta i uloge glavnih aktera u istom.

Predavači su bili i predstavnici Regionalne kancelarije za kooridnisanu dodjelu prekograničnih kapaciteta sa sjedištem u Podgorici, SEE CAO, koja svojim radom već 5 godina predstavlja funkcionalnu platformu za prekograničnu razmjenu električne energije od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke, sve do Turske.

Rezultat uspješne regionalne saradnje je nastavak realizacije projekta započetog u 2017. godini koji je podržala Centralno-evropska inicijativa (CEI).

Sedma radionica pod ovim projektom održana je 3. oktobra u Podgorici i istoj su prisustvovali predstavnici regulatornih tijela, operatora prenosnih sistema i berzi električne energije iz Albanije, Italije, Srbije i Crne Gore.

Dogođaj je otvorio predsjednik Agencije, Branislav Prelević, podsjećajući na uloge i obaveze regualtornih tijela u procesu povezivanja tržišta električnom energijom. Prisutnima su se obratili i ambasador Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli, i član Odbora ARERA, Stefano Saglia.

Uzimajući u obzir razvoj elektroenergetskog sektora u regiji, Prelević i Saglia su podržali nastavak realizacije tog projekta koji bi uključio i dodatne aktere iz susjednih zemalja.

Najčitanije