fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovezivanje ICT sektora na uzajamnu ekonomsku i privrednu dobrobit

Povezivanje ICT sektora na uzajamnu ekonomsku i privrednu dobrobit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Lista potencijalnih oblasti i projekata za saradnju Crne Gore i Kosova je duga, a povezivanje ICT sektora posebno je značajno za obje države, kazala je ministarka ekonomije u Vladi Kosova, Artane Rizvanolli.

Na sastanku Rizvanolli i ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamare Srzentić, poručeno je da su talentovani, obrazovani, ambiciozni ljudi, koji žele pozitivne promjene, najveća vrijednost Zapadnog Balkana i da je potrebno da budu osnaženi kako bi društva napredovala.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija saopšteno je da su Srzentić i Rizvanolli razgovarale o digitalizaciji, ulaganju u startapove i razvoju ICT sektora kao ključnim sferama razvoja, ali i strateškim prioritetima za obje države.

“Nakon uspješnog Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana u Podgorici, drago nam je da se sastajemo na Kosovu i da možemo konkretizovati našu dalju saradnju na polju digitalne transformacije regiona i razvoja ICT sektora”, naglasila je Srzentić.

Ruzvanolli je, kako je saopšteno, istakla da je lista potencijalnih oblasti i projekata za međusobnu saradnju duga.

“I da poseban značaj za obje zemlje ima povezivanje ICT sektora na uzajamnu ekonomsku i privrednu dobrobit obje države”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Srzentić upoznala Rizvanolli i njen tim sa konceptom Digitalne liderske akademije, koja će imati regionalni karakter, i pozvala javne službenike ministarstva ekonomije da učestvuju.

Kako je navela Srzentić, posebno važne oblasti za dijeljenje najboljih praksi i povezivanja Kosova i regiona u cjelini je Montenegro Digital.

Taj projekat će, kako je rekla, omogućiti uspješnu primjenu IT kontrole troškova na nivou Vlade, uvođenje agilnih praksi i pravljenja platforme za povezivanje startapova sa budućim partnerima i investitorima iz zemlje i inostranstva.

“Glavni fokus našeg razgovora ostaje na razvoju koji možemo postići gledajući na sektore ICT-ja i digitalizacije, ne samo iz državne prizme, već i iz regionalne”, navela je Srzentić.

Prema njenim riječima, izgradnja i stvaranje regionalnih centara za izvrsnost, privlačenje investicija za region, promocija projekata digitalnih nomada i projekti prekogranične saradnje su ono što će obje države i region učiniti progresivnijim i privlačnijim za sve.

“Posjeta i razgovor su nastavljeni u Digitalnoj školi, StarLabs startapu i Inovacionom centru Kosova (ICK), gdje su se ministarke susrele sa mladima koji se školuju i rade u tim centrima i koji se znanjem, posvećenošću i radom svakodnevno zalažu za razvoj ICT sektora i inovacije koje vuku društvo naprijed”, kaže se u saopštenju.

Kako je istakla Srzentić, posebno raduje što platforme poput Digitalne škole i StarLabs omogućavaju edukaciju najmlađih i učenje programiranja korak po korak kroz igru, a tehnološki inkubatori poput Inovacionog centra Kosova osnažuju mlade i razvoj regionalnog ICT ekosistema.

Rizvanolli je naglasila značaj Digitalnog samita za regionalni razvoj, povezanost i proces pristupanja Evropskoj uniji, a nakon Podgorice, Priština će tokom septembra biti domaćin ovogodišnjeg digitalnog samita Zapadnog Balkana.

“S tim u vezi, Srzentić i njen tim će ustupiti eskpertizu i podijeliti najbolje prakse sa kosovskim kolegama u organizaciji samita”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije