fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPovećao se broj transakcija upotrebom platnih kartica 

Povećao se broj transakcija upotrebom platnih kartica 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prošle godine povećao se broj transakcija upotrebom platnih kartica sa funkcijom plaćanja za 23 odsto, a ukupna vrijednost za šest odsto, saopštili su iz Centralne banke (CBCG).

Podaci pokazuju da je na kraju marta ove godine ukupan broj platnih transakcija karticama bio 4,1 miliona, piše Pobjeda.

Iz CBCG su kazali da je platnim karticama plaćeno 93,1 milion EUR.

U istom kvartalu prošle godine bilo je 800 hiljada manje transakcija i više od pet miliona EUR manje vrijednosti.

„Na kraju prvog kvartala prošle godine ukupan broj platnih transakcija izvršenih platnim karticama iznosio je 3,3 miliona, čija je ukupna vrijednost 87,9 miliona EUR“, naveli su iz CBCG.

Iz CBCG su rekli da se povećava i broj i vrijednost bezgotovinskih transakcija – kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge.

Kako su naveli, na kraju prvog kvartala ove godine ukupan broj platnih transakcija – kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge iznosio je 6,8 miliona, čija je ukupna vrijednost 6,25 milijardi EUR.

„Na kraju marta prošle godine, ukupan broj tih platnih transakcija iznosio je 6,6 miliona, čija je ukupna vrijednost 5,13 milijardi EUR“, dodali su iz CBCG.

Kako se navodi, kada se uporede ti podaci, jasno je da se povećao broj bezgotovinskih platnih transakcija – kreditni transferi, direktna zaduženja i ostale platne usluge za tri odsto, a vrijednosti za 22 odsto.

To ukazuje na povećanje bezgotovinskog i smanjenje gotovinskog plaćanja.

Iz CBCG su kazali da je na kraju marta ove godine ukupan broj platnih transakcija – uplata i isplata gotovog novca, sa transakcionog računa i na transakcioni račun, iznosio 1,48 miliona, čija je ukupna vrijednost 875,53 miliona EUR.

Na kraju prvog kvartala prošle godine tih transakcija je bilo 1,49 miliona, čija je ukupna vrijednost 796,64 miliona EUR.

„To pokazuje da je u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prošle godine, smanjen broj platnih transakcija uplata i isplata gotovog novca od 0,67 odsto“, naveli su iz CBCG.

Na pitanje kakav trend očekuju u narednom periodu, iz CBCG su odgovorili da očekuju rast bezgotovinskih plaćanja.

„U narednom periodu se očekuje trend rasta bezgotovinskih platnih transakcija, čemu će značajno doprinijeti i uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori za čije uvođenje je CBCG započela pripremne aktivnosti“, naveli su oni.

Iz CBCG su kazali da su, kontinuiranim praćenjem i implementacijom regulative Evropske unije iz oblasti platnih usluga, obezbijedili sve potrebne preduslove za nove servise, što je dovelo do toga da poslovne banke u Crnoj Gori prate trendove u oblasti pružanja platnih usluga, kako to čine i svjetske banke.

Oni su podsjetili da elektronska, kartična i mobilna plaćanja u Crnoj Gori bilježe trend kontinuiranog povećanja, a banke su sve više dostupne korisnicima.

Najčitanije