fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećanje penzija ponižavajuće za penzionere

Povećanje penzija ponižavajuće za penzionere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najava predstavnika Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) o rastu penzija u ovoj godini od dva odsto, je ponižavajuća za više od 130 hiljada penzionera u Crnoj Gori, smatra generalni sekretar Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Radisav Korać.

Kako prenosi Dan, iz agencije Fidelity consulting su izračunali da će u ovoj godini doći do prosječnog povećanja penzija od cijelih 6,8 EUR na godišnjem nivou. Tu cifru dobili su upoređujući zvanično projektovanu ovogodišnju stopu inflacije od 1,8 odsto u Programu ekonomskih reformi i Perovićevog rasta penzija od dva odsto.

“PIR prosto ne može da povjeruje da se kod ovolikog ekonomskog rasta, inflacije, rasta troškova života, rasta zarada u javnom sektoru, enormnog poskupljenja robe i usluga, predviđa ponižavajuće povećanje penzija u ovoj godini od dva odsto”, rekao je Korać.

On je poručio da su brojni penzioneri koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

“Tu su posebno oni sa minimalnom penzijom, penzijom od sto EUR i manje, potom i oni sa penzijom ispod 193 EUR, što je donja granica siromaštva, a takvih je preko 38 hiljada. Prosto ne vjeruju da Vlada ima ovakav maćehinski odnos prema najugroženijoj i najstarijoj populaciji, pa su spremni da se odreknu tog povećanja u korist onih kojima je uvijek malo”, naveo je Korać.

Korać je kazao da se partija PIR posebno zgražava nad činjenicom da država i vlast favorizuju bogate na račun sirotinje.

“Penzionerima nije poznato da su u javnom sektoru nekome povećana primanja za bijednih dva odsto, već se ta povećanja kreću od deset, 20, 50, pa i do 300 odsto”, dodao je Korać.

On je poručio da se ne smije zaboraviti da penzioneri sa malim primanjima ne mogu da obezbijede sebi i porodici golu egzistenciju – hranu, lijekove i druge potrepštine neophodne za život.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije