fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećani prihodi IT kompanija preko 72 odsto

Povećani prihodi IT kompanija preko 72 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupni prihodi IT kompanija koje su članice ICT Cortexa – klastera za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj Crne Gore, njih 26, tokom protekle godine iznosili su 86,8 miliona EUR, 72,67 odsto više u odnosu na 2020.

Poslovni rezutlati članica ICT Cortexa pokazali su da je značajan rast zabilježen i u kategoriji izvoza ICT usluga.

„Kompanije su bilježile izvoz u iznosu od 58,31 milion EUR, što je u poređenju sa 2020. godinom više čak 185 odsto, kada su analizirane kompanije ostvarile prihod po osnovu izvoza u iznosu od 20,46 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Kompanije su tokom prošle godine ostvarile 9,31 milion EUR profita, što je u poređenju sa 2020. godinom, koju je u potpunosti obilježila pandemija korona virusa, rast 15,06 odsto.

„Broj zaposlenih u 26 članica klastera u prošloj godini iznosio je 601, od čega 347 ljudi zapošljava devet osnivačkih kompanija klastera ICT Cortex – Amplitudo, Alicorn, Bild Studio, Coinis, Codeus, Fleka, Logate, Data Design i Oykos Development“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Business Intelligence Consulting, kompanije koja je jedna od članica klastera i vodeći crnogorski provajder poslovnih informacija u Crnoj Gori, Ratko Nikolić, kazao je da su poslovni rezultati potvrda da se ICT industrija značajno razvila, te da je pokazala priličnu izdržljivost i otportnost na uticaje kojima je bila izložena cijela crnogorska ekonomija u godinama pandemije.

“U prethodnim godinama, u kojima je crnogorska ekonomija bila izložena jakim spoljnjim uticajima, ICT industrija je pokazala stabilan rast po gotovo svim ključnim parametrima, kako po broju subjekata, broju zaposlenih, tako i po ostvarenim prihodima i poslovnim rezultatima. Ipak, njen uticaj još nije dovoljan da bi se značajnije uticao na kretanje ukupnih privrednih agregata“, ocijenio je Nikolić.

Međutim, kako smatra, definitivno postoji potencijal, posebno ako se ICT industrija prepozna kao jedna od grana čijim razvojem se može najbrže uticati na diverzifikaciju crnogorske ekonomije.

Nikolić je rekao da postoje insitucionalni nedostaci koji utiču na manju vidljivost efektata ICT industije i mjerenje doprinosa ukupnoj ekonomiji.

“Prva napomena je vezana sa same subjekte – preduzeća, koja posluju u ovoj industiji, odnosno za one subjekte koji su registrovani kao da posluju u ovoj industriji, a suštinski joj ne pripadaju. S tim u vezi, istakao bih značaj pravilnog svrstavanja i izbora šifre djelatnosti kao ključnog faktora za kvalitetnu analizu kretanja u svakoj industiji, te bi osim podizanja svijesti samih subjekata koji posluju u ovoj industriji, bilo dobro kad bi se pravilno razvrstavanje na neki način i institucionalizovalo“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, druga napomena je vezana za činjenicu u postojećem sistemu finansijskog izvještavanja, kao ni u postojećem sistemu evidencije spoljnog prometa, ne postoji evidencija o izvršenim ICT uslugama za klijente van Crne Gore.

„Na taj način, ovaj značajan doprinos ICT sektora platnom bilansu Crne Gore, ostaje nevidljiv, a ujedno se i stvara teren za različite načine procijena izvezenih ICT usluga koje nijesu uvijek validne“, dodao je Nikolić.

Institucionalna evidencija izvoza ICT usluga i valjana informacija o obimu i kretanju bi, kako je kazao, bile korisne donosiocima usluga pri odlučivanju o pitanjima vezanim za ovaj segment.

ICT Cortex, u saradnji sa svojim članicama, otvoren je da pomogne u rješavanju pomenutih institucionalnih nedostataka, a u skladu sa vizijom pozicioniranja klastera kao ključnog partnera u digitalnoj transformaciji ekonomije, kako u privatnom tako i javnom sektoru, radi na pripremi strateškog dokumenta – IT manifesta.

Izvršni direktor klastera ICT Cortex, Tarik Zaimović, najavio je finalizaciju tog dokumenta u cilju konkretizacije rješavanja ključnih izazova u oblasti obrazovnog, zakonodavnog i ekonomskog sistema naše zemlje, koji usporavaju ili ometaju dinamiku razvoja IT industrije.

“Mi u klasteru ozbiljno radimo na pripremi dokumenta IT Manifesto, sa smjernicama šta je neophodno za istinsku digitalnu transformaciju društva i naravno jak IT sektor“, rekao je Zaimović.

On je kazao da je cilj da zajedničkim radom svih činioca ekosistema dođemo do rezultata u narednih osam godina koji se odnose na to da se izvoz IT usluga poveća na 25 odsto ukupnog izvoza Crne Gore, da prosječna neto plata unutar IT sektora bude 1,5 hiljada EUR, kao i da ukupni bruto domaći proizvod (BDP) generisan od IT sektora bude oko deset odsto.

„Cilj je da se broj zaposlenih koji radi u IT sektoru poveća nekoliko puta, sa 1,5 hiljada na 4,5 hiljada, kao i da se brzina razvijanja svih drugih industrija da se značajno unaprijedi, samim tim, njihovi prihodi, profit i broj zaposlenih“, rekao je Zaimović.

On je naveo da je cilj da se birokratija u javnom sektoru svede na minimum (samim tim i korupcija), pospiješi standard svih naših građana i da se ubrza rast crnogorske ekonomije.

„Neke od aktivnosti koje predlažemo u cilju ispunjenja zacrtanih ciljeva jesu: digitalizacija javne uprave uz pomoć novoosnovane e-Government akademije, reforma obrazovnog sistema sa fokusom na jačanje digitalnih vještina, proglašenje IT industrije kao strateške grane razvoja Crne Gore”, dodao je Zaimović.

U okviru klastera djeluje u ovom momentu 31 kompanija članica, koje su prepoznale važnost sinergijskog djelovanja u procesu kreiranja novih poslovnih mogućnosti i ostvarivanja doprinosa digitalnoj transformaciji, sa idejom promovisanja Crne Gore kao značajne zemlje za IT ulaganja na međunarodnom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije