fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPovećali carine na kineski uvoz

Povećali carine na kineski uvoz

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD) povećale su u petak carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi USD, na 25 odsto sa efektivnih deset odsto.

Povodom velikog pritiska javnosti i medija, predsjednik SAD-a Donald Trump oglasio se serijom tvitova na popularnoj društvenoj mreži, objašnjavajući zašto se najjača ekonomska sila odlučila na taj korak, prenosi B92.

On je u tvitu naveo da se pregovori sa Kinom nastavljaju na vrlo zgodan način, odnsono danema apsolutno nikakve potrebe za žurbu, jer Kina sada plaća SAD 25 odsto tarifa na proizvode i robu vrijedne 250 milijardi USD.

Trump je naveo da je započet proces uvođenja dodatnih 25 odsto tarifa na preostalih 325 milijardi USD.

“SAD prodaju Kini robu i proizvode za samo 100 milijardi, što je vrlo veliki disbalans. Sa preko 100 milijardi dobijenih od tih tarifa, kupićemo poljoprivrednih proizvoda od naših velikih farmera, u većem obimu nego što je to Kina ikada uradila, i poslati je u siromašne i gladne zemlje u obliku humanitarne pomoći. U međuvremenu nastavićemo da pregovaramo sa Kinom u nadi da neće pokušati da ponište dogovor”, rekao je Trump.

On je napisao i da će tarife donijeti daleko više zemlji nego neki fenomenalni tradicionalni dil.

“Osim toga, ovo je mnogo lakše i brže. Naši farmeri će raditi bolje i brže, a moći ćemo da pomognemo gladnim narodima. Za neke proizvode primijenićemo izuzeće, ili se okrenuti novim izvorima”, rekao je Trump.

On je poručio da se proizvodi u Sjedinjenim Državama i onda nema tarifa.

Najčitanije