fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotvrdili najavu o prekidu radnog odnosa za 600 radnika KAP-a

Potvrdili najavu o prekidu radnog odnosa za 600 radnika KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Uniprom KAP poslala je službenom poštom dopis stečajnoj upravi i direktoru Nebojši Dožiću, kojim je potvrđena najava prekida radnog odnosa za 600 radnika Kombinata aluminijuma (KAP), koji imaju pravo na otpremninu.

Iz kompanije su dostavili i potvrdu da se Uniprom nalazi na Bijeloj listi poreskih dužnika, kao i da je uplatio poreze i doprinose na primanja po osnovu podnijetih obrazaca IOPPD zaključno sa januarom, kako bi se izbjeglo prikupljanje političkih poena.

„Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo“, poručili su iz Uniproma.

Oni su podsjetili da je prije dolaska Uniproma prosječna plata u KAP-u bila 472 EUR, a nakon preuzimanja danas je 792 EUR. Ukupan iznos neto zarada isplaćenih u periodu od 19. jula 2014. do januara ove godine iznosi 28,32 miliona EUR.

„Porezi i doprinosi plaćeni za taj period su 9,27 miliona EUR. Do sada je u razvoj KAP-a, uprkos padu cijene aluminijuma na berzi, uloženo preko 100 miliona EUR, a imovinu smo iz korišćenja prevodili u pravo svojine pet godina“, kazali su iz kompanije.

Oni su dodali da je u posljednje dvije godine u metalskoj industriji vladala velika kriza, a da su četiri kombinata aluminijuma u Evropi zatvorena, među kojima je i kombinat u Mostaru.

„Sa novim fabrikama koje je Uniprom napravio, godišnji izvoz bi trebao da bude u zavisnosti od aluminijuma na berzi između 200 i 250 miliona USD“, navodi se u saopštenju Uniproma.

Kompanija je, kako tvrde, od 2014. do kraja prošle godine budžetu Crne Gore i državnim kompanijama uplatila ukupno 361,82 miliona EUR.

Od toga je Upravi carina uplaćeno 51,03 miliona, po osnovu poreza na dodatu vrijednost 81,95 miliona, Montenegro bonusu 59,7 miliona, Network for tradingu 23,32 miliona, Elektroprivredi 100,42 miliona, COTEE-u 4,56 miliona, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu 13,4 miliona, Montecargu 12,9 miliona, Luci Bar 14,16 miliona i Upravi za vodu 353,83 hiljade.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...