fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošnja u februaru manja od januarske

Potrošnja u februaru manja od januarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema u februaru su preuzeli ukupno 234,25 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 11 odsto manje u odnosu na januar.

Iz Crnogorskog elektrodistibutivnog sistema (CEDIS) su saopštili da je februarska potrošnja na nivou ostvarene tokom istog perioda prošle godine.

„Najviše električne energije, oko 41 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 376,57 hiljada brojila, ili 93 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-s su saopštili da su ekipe Sektora za održavanje u februaru 2,17 hiljada puta intervenisale na terenu.

„Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 367,83 hiljade EUR“, dodaje se u saopštenju.

Prethodnog mjeseca su privedeni kraju 70 hiljada EUR vrijedni radovi na zamjeni NN bloka u trafostanici Bim Slavija 1 u Budvi.

„U toku je i priprema dokumentacije za izgradnju 126 hiljada EUR vrijednog dalekovoda 35 kilovolti (kV) Humci-Rijeka Crinojevića, kao i za milion EUR vrijedan projekat zamjene 10 kV postrojenja u TS 35/10 kV Centar.

Tokom februara bila je aktuelna i priprema dokumentacije za izgradnju 18 objekata na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti preko 850 hiljada EUR, od čega će najviše sredstava, odnosno oko 200 hiljada EUR, biti izdvojeno za izgradnju i uklapanje dvije trafostanice u Podgorici i Nikšiću.

Na distributivnu mrežu je tokom februara priključeno 675 novih korisnika.

„Na području Crne Gore je u februaru ugrađeno 1,3 hiljade novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 323 hiljade, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma“, precizirali su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 405 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije

U nedjelju posljednji turnir

Podgorica, (MINA) - Posljednji turnir zimske turneje Crnogorske tekbol lige biće odigran u nedjelju...