fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošnja električne energije u maju niža 13 odsto

Potrošnja električne energije u maju niža 13 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 179,6 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je za oko 13 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

„To i pet odsto manje u odnosu na aprilsku potrošnju“, navodi se u saopštenju.

Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

Očitano je ukupno 380,96 hiljada brojila, ili 93,5 odsto od ukupnog broja. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a su kazali da su ekipe Sektora za održavanje u maju intervenisale na terenu 1,87 hiljada puta.

„Tokom maja počeli su radovi na zamjeni deset kilovoltnog (kV) postrojenja u trafostanici 35/10 kV Centar u Podgorici, čija je vrijednost oko 1,2 miliona EUR. U toku su i 145 hiljada EUR vrijedni radovi na zamjeni transformatora u trafostanici 35/10kV Nedakusi u Bijelom Polju”, objasnili su iz CEDIS-a.

Na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou u maju je završeno devet investicionih projekata, za koje je izdvojeno oko 480 hiljada EUR, od čega 148 hiljada za izgradnju trafostanice 10/0,4kV DK 3 u Podgorici.

“Takođe, na srednjem i niskom naponu u toku su radovi na realizaciji 15 projekata ukupne vrijednosti oko 940 hiljada EUR, pri čemu su finansijski najzahtjevniji projekti izgradnje tri podzemna voda na području Velike plaže u Ulcinju, oko 668 hiljada EUR”, rekli su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom maja priključeno 692 novih korisnika.

U maju je na području Crne Gore ugrađeno 1,04 hiljade novih, elektronskih brojila.

„Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 326 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma“, dodali su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 407 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije