fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošnja 18 odsto manja nego u martu

Potrošnja 18 odsto manja nego u martu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema u aprilu su preuzeli ukupno 188,87 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je 18 odsto manje u odnosu na martovsku potrošnju.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je aprilska potrošnja oko četiri odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

„Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 380,01 hiljada brojila, ili 93,5 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

Iz CEDIS-a je saopšteno da su ekipe Sektora za održavanje u aprilu 1,43 hiljade puta intervenisale na terenu.

„Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 210,37 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Tokom aprila dobijene su upotrebne dozvole za dvije stubne trafostanice na području Rožaja 10/0,4kV Repište i Crnja, vrijednosti oko 60 hiljada EUR, a počeli su i radovi na rekonstrukciji trafostanice 10/0,4 Tomaševo u Bijelom Polju.

„Prethodnog mjeseca rađeno je i na pripremama za realizaciju 39 investicionih projekata, za čiju izgradnju je planiran iznos od preko 2,3 miliona EUR, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, rekli su iz CEDIS-a.

Među tim projektima, najviše novca, odnosno oko 485 hiljada EUR, bez PDV-a, planirano je za izgradnju 10 kV voda Klinci-Arza.

Na distributivnu mrežu je tokom aprila priključeno 207 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 794 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 325 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma”, navodi se u saopštenju.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 406 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije