fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošači u Crnoj Gori imaju ista prava kao u EU

Potrošači u Crnoj Gori imaju ista prava kao u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je obezbijedila uslove za zaštitu prava potrošača koji važe u Evropskoj uniji, saopštila je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i šefica Radne grupe za poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, Rada Marković.

Ona je na konferenciji za novinare koju je UIP organizovala uz podršku EU projekta Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II, pozvala potrošače da svoja prava koriste u punom kapacitetu.

Događaj je organizovan povodom predstavljanja Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača (CISZP), kao i novog web sajta potrosac.me namijenjenog informisanju građana o potrošačkim pravima i slanju žalbi u slučaju da su im ista povrijeđena.

Marković je rekla da potrošač, kao slabija strana na tržištu u odnosu na trgovca, uživa dodatnu zaštitu kroz propisane obaveze trgovaca/pružalaca usluga, kao i kroz mehanizme zaštite koji mu stoje na raspolaganju kada mu je pravo povrijeđeno.

„Ako ne uspijete da riješite problem sa trgovcem, koristite mogućnosti Centralnog informacionog sistema za zaštitu potrošača. Obratite se nadležnom organu/instituciji putem web sajta potrosac.me. To je najbrže, a i ne košta“, rekla je Marković.

Ona je navela da, pored mogućnosti da se podnese žalba, na sajtu imaju i važne informacije, kao i odgovori na dileme koje potrošač može imati prilikom kupovine robe i usluga.

„Potrošačima koji nijesu u prilici da koriste prednosti koje ovaj web sajt pruža, ostaju mogućnosti koje su im i do sada bile na raspolaganju, a to je da žalbu/pitanje pošalju pisanim putem, telefonom, preko Call centra 080 555 555, putem mejla i na drugi način. U CISZP se unose i obrađuju sve primljene žalbe i pitanja“, precizirala je Marković.

Na događaju je ocijenjeno da se značaj CISZP-a posebno ogleda kroz činjenicu da predstavlja jedinstveni e-prozor kojeg karakterišu brojne, važne funkcionalnosti.

„Preko ovog sistema potrošači mogu da se informišu o svojim pravima i mogućnostima zaštite, podnesu žalbu ili postave pitanje, kao i da komuniciraju sa nadležnim organima kada im je to potrebno“, navodi se u zajedničkom saopštenju UIP-a i Kancelarije EU pojekta AIM II.

Na javno dostupnom web sajtu potrosac.me se, između ostalog, može se pristupiti nizu zakona koji uređuju bezbjednost života i zdravlja i ekonomska prava potrošača, upoznati se sa informacijama o opasnim proizvodima koje su nadležne inspekcije pronašle na tržištu, pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja, a preko dostupnih obrazaca i direktno podnijeti žalbu, pitanje ili incijativu potrošača.

Funkcionalnost CISZP-a prisutnima je objasnio ekspert EU projekta AIM II, Saša Slovinić.

On je kazao da se radi o sistemu razvijenom kao web aplikacija, u dva odvojena logički funkcionalna sloja.

“Jedan sloj CISZP-a je namijenjen građanima i javno je dostupan u formi web sajta potrosac.me. Drugi sloj je dostupan samo autorizovanim korisnicima u okviru inspekcija, agencija i drugih nadležnih organa koji, pomoću razvijenih elektronskih obrazaca, obavljaju evidenciju i obradu žalbi i generalno informacija o aktivnostima u okviru redovnog nadzora u datom sektoru tržišta robe ili usluga”, rekao je Slovinić.

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu sistema CISZP trenutno je definisano preko 20 organizacionih kontejnera sa mogućnostima jednostavnog proširivanja novim članovima i korisnicima.

“Sistem nudi fleksibilnost i u dijelu pregleda predmeta, nudi alatke za filtriranje, grupisanje i tabelarni prikaz radi izvještavanja i planiranja aktivnosti nadzora. Kroz redovno održavanje, biće omogućeno dalje unaprijeđivanje i poboljšanja funkcionalnosti sistema”, naveo je Slovinić.

Sistemom CISZP upravlja Uprava za inspekcijske poslove, koja predstavlja i centralnu tačku za distribuciju pristiglih žalbi i inicijativa prema nadležnim organima. U čitav sistem uključeno je više od 20 organa i institucija koje su punim kapacitetom, na zajedničkom zadatku zaštite prava potrošača u Crnoj Gori.

Na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, a rukovodeći se Regulativom EU o saradnji nacionalnih tijela nadležnih za zaštitu potrošača, Crna Gora je horizontalno povezala organe/instutucije u Mrežu nadležnih organa za zaštitu potrošača, kao i preko 50 zakona koji se odnose na tu oblast. Za stavljanje sistema u funkciju, pored normativnog i institucionalnog povezivanja, trebalo je pripremiti i administrativne kapacitete.

“Tako smo, uz ekspertsku podršku AIM projekta, obezbijedili edukaciju kroz nekoliko seminara i radionica u kojima je učestvovalo više od 100 predstavnika organa i institucija – članova sistema”, kazala je Marković.

U okviru brojnih modela za podršku i olakšani pristup potrošača ovom sistemu, danas je po prvi put prezentovana i naljepnica sa QR kodom koja će se, kako je najavljeno, uskoro naći na poslovnim prostorima trgovaca/pružalaca usluga.

Skeniranjem QR koda mobilnim telefonom potrošači će na brz i jednostavan način moći da pristupe sajtu potrosac.me i, u svega par koraka, prijave problem na koji su naišli prilikom kupovine robe/usluge, a prethodno nisu uspjeli da ga riješe sa trgovcem. Kako je objašnjeno, svaku žalbu/pitanje dostavljeno preko web sajta potrosac.me, UIP bez odlaganja unosi u sistem i upućuje na organ nadležan za njegovo rješavanje.

Na konferenciji je saopšteno da danas prezentovane aktivnosti, realizovane u saradnji UIP-a i projekta AIM II, doprinose unapređenju zaštite potrošača u Crnoj Gori i ispunjenju završnih mjerila u pregovaračkom poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

Projekat Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu – AIM II finansira Evropska unija, njime upravlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a sprovodi ga konzorcijum koji predvodi IBF International Consulting.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije