fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrebna sveobuhvatna istraga poslovanja svih priređivača na sreću

Potrebna sveobuhvatna istraga poslovanja svih priređivača na sreću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi zakon o igrama na sreću neće riješiti nagomilane probleme u toj oblasti, ocijenio je član Glavnog odbora Pokreta za promjene (PzP), Ratko Đurišić i dodao da je potrebna sveobuhvatna istraga poslovanja svih priređivača u prethodnih deset godina.

On je rekao da je prethodna vlast dozvolila raznim članovima međunarodnoh kriminalnih organizacija da pokrenu svoje kockarnice i na taj način unizila dignitet Crne Gore.

„Ukoliko Vlada sada ne pokrene ozbiljne istrage za pranje novca u sektoru igara na sreću, glavni učesnici ovih krivičnih djela će se izvući i državi Crnoj Gori će ostati višemilionska šteta koju će morati da plaćaju građani Crne Gore“, naveo je Đurišić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, oblast igara na sreću je jedna od najgore uređenih oblasti u Crnoj Gori.

„Da li je ovakvo stanje izazvano neznanjem ili nedostatkom struke bivše vlasti ili sa namjerom da se određenim osobama obezbijedi ogromna finansijska dobit, to je pitanje koje nova Vlada mora u što kraćem roku da rasvijetli“, smatra Đurišić.

On je naveo da se novi zakon o igrama na sreću, koji bi povećao državne prihode i smanjio rizik od pranja novca, najavljuje već punih 12 godina.

„Novi zakon treba da definiše kvalitetniji nadzor svih priređivača igara na sreću, utvrdi nova pravila i norme za lutrijske igre i rad i nadzor kazina, definiše pitanje rada terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima i preciznije odredi uslove, način i kontrolu priređivanja igara na sreću preko interneta i drugih IT platformi kao i visinu koncesione naknade“, poručio je Đurišić.

On je rekao da u Crnoj Gori postoji veoma specifičan slučaj terminala za igre na sreću u ugostiteljskim objektima koji su počeli sa radom 2013. godine.

„Tadašnji ministri su legalizovali nezakoniti posao mijenjanjem Pravilnika o priređivanju kladioničarskih igara. Ustavni sud je 24. februara 2017. godine donio odluku kojom je ukinut dio Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice ‘i u ugostiteljskim objektima“ koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima, a terminali ni skoro četiri godine nakon toga nijesu uklonjeni“, tvrdi Đurišić.

On je poručio da su u ovom periodu određeni priređivači igara na sreću ostvarili enromne prihode na štetu države i njenih građana.

„Pod hitno se mora istražiti ko je od pojedinaca bivše vlasti omogućio ovakvo stanje i ko će krivično odgovarati zbog toga“, zaključio je Đurišić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...