fbpx
NaslovnicaMINA PROJEKTIDealing with ethics and fake newsPotrebna prilagođavanja u sistemu carinskog i spoljnotrgovinskog poslovanja

Potrebna prilagođavanja u sistemu carinskog i spoljnotrgovinskog poslovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će, u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) za Poglavlje 17, morati da reguliše brojna pitanja i izazove, a veoma važna biće prilagođavanja u sistemu carinskog i spoljnotrgovinskog poslovanja, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz MBA su agenciji Mina-business kazali da su izazovi za zatvaranje Poglavlja 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu unija, brojni.

“Kao članica Evropske monetarne unije (EMU), jer smo prihvatili euro kao zajednčku valutu koja predstavlja najviši nivo monetarnih integracija, Crna Gora će imati obavezu da reguliše brojna pitanja koja se tiču ovog poglavlja”, rekli su iz MBA-a.

To su, između ostalog, pitanja vezana za zajedničke monetarne rezerve, zajedničku centralnu banku, harmonizaciju monetarnih politika, zajedničkim monetarnim rezervama.

“Samo nabrajanje dijela onoga što nas očekuje, dovoljno govori o složenosti posla koji je pred nama”, smatraju u MBA.

Na pitanje kako će se prilagođavanje evropskoj ekonomskoj politici odraziti na crnogorska preduzeća i privrednike, iz MBA su odgovorili da svako prilagođavanje novim okolnostima iziskuje ne male napore, pogotovo ako se radi o značajnim izmjenama postojećeg stanja i fundamentalnim promjenama u ukupnoj ekonomskoj politici u određenoj oblasti.

“U tom smislu biće veoma važna prilagođavanja u sistemu carinskog i spoljnotrgovinskog poslovanja, koji su na snazi u u EMU, a koje propisuje Evropska centralna banka (ECB)”, dodali su iz MBA.

Iz MBA su saopštili da će crnogorska privreda, nakon zatvaranja svih poglavlja, ostaviti iza sebe najteži i najmukotrpniji dio posla.

“Nastupiće period prilagođavanja na nove uslove i pravila poslovanja. Mora proći određeno vrijeme da bi se na sve to navikli naši privrednici. Ne vidimo ni najmanji razlog da tako ne bude, ma koliko iziskivalo i truda i znanja”, smatraju u MBA.

Iz MBA su, kada je u pitanju obezbjeđenje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, saopštili da Vlada u kontinuitetu preduzima mjere u tom pravcu u skladu sa pravilima EU.

“Aktivnosti koje će se sprovoditi u periodu angažovanja na zatvaranju Poglavlja 17, još više obavezuju. Podsticanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) kroz jačanje investicionih ulaganja, konsolidacija i prilagođavanje bankarskog sektora novim okolnostima, zatim kontrola inflacionih kretanja su samo neke od mjera koje treba preduzeti”, objasnili su iz MBA.

U MBA su ocijenili da je značajna koordinacija fiskalne politike kroz ograničenja javnog duga i budžetskog deficita.

“Sve u svemu predstoje brojne aktivnosti kako bi ispunili uslove za zatvaranje ovog poglavlja”, zaključili su iz MBA.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije