fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotreban program za stimulaciju zapošljavanja

Potreban program za stimulaciju zapošljavanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državi je potreban temeljit reformski program koji će u svom fokusu imati stimulaciju zapošljavanja u privatnom sektoru, rast preduzetništva i međunarodnu konkurentnost, ocijenjeno je iz Građanske inicijative 21. maj.

“Umjesto opsjenarskih mjera, potreban je temeljit reformski program koji će u svom fokusu imati i značajnu redukciju u javnom sektoru, uključujući mahom nestručnu i neefikasnu državnu i opštinske administracije”, navodi se u saopštenju.

Članovi ekonomskog tima GI 21.maj, Andrej Nedović, Vuk Pejović i Rade Bojović, kazali su da je crnogorska ekonomija posljednje dvije godine pretrpjela krupnu štetu.

“Prvo je uzdrmana kovid pandemijom, da bi je nakon toga destruirala nova Vlada uz zdušnu podršku nesposobne parlamentarne većine. Danas je crnogorski kreditni bonitet ocijenjen kao visoko špekulativan, dok je poslovni ambijent najgori od nezavisnosti”, navodi se u saopštenju.

Takozvana ekspertska vlada je, kako se ocjenjuje, uspjela da u diletantskom zanosu zaustavi razvoj preduzetništva i učini Crnu Goru neprivlačnom za strane i domaće ulagače.

“Programom ciničnog naziva Evropa sad kompanije su opterećene novim korporativnim i obligacionim porezima prosječno uvećanim oko 70 odsto, dok ništa nije urađeno u pogledu stimulacije preduzetništva”, rekli su iz GI 21. maj.

Naprotiv, čak su u najavi novi retrogradni propisi, poput revidiranog Zakona o sprječavanju pranja novca, gdje će se na stotine preduzeća podrediti novim parapolicijskim ograničenjima i besmislenom administriranju koje će destimulisati značajne segmente privrede.

“S druge strane, evidentno je da su nove vlasti, čemu su presudno doprinijeli politička nestabilnost, nastrani populizam i raskošno neznanje, uspjele da od Crne Gore naprave preduzetnički depresivnu zemlju”, tvrde u GI 21. maj.

U tom pogledu, demagoška, netržišna i nametnuta politika zarada neće, kako su ocijenili, spasiti ekonomiju od tavorenja i nazadovanja. Niti će joj pomoći manipulativna statistika odlazećeg nekvalifikovanog premijera i njegovih nekompetentnih ministara.

“S druge strane, svima je sada jasno da pomenuti program treba da posluži kao populistički zamajac osnivanju Krivokapićeve stranke, pri čemu će njegove bužetske i ekonomske posljedice našu državu gurnuti prema grčkom scenariju”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Agencija za sajber bezbjednost osnažiće kapacitete države u toj oblasti

Podgorica, (MINA) – Uspostavljanjem Agencije za sajber bezbjednost dodatno će biti osnaženi kapaciteti Crne...