fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan ugovor za nabavku sistema za online elektronsku fiskalizaciju

Potpisan ugovor za nabavku sistema za online elektronsku fiskalizaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) potpisala je ugovor za nabavku sistema za online elektronsku fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija u realnom vremenu u Crnoj Gori, nakon tenderskog postupka sprovedenog u skladu sa pravilima Svjetske banke (SB).

Kako je saopšteno iz PU, ugovor je potpisan u cilju obezbjeđenja primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od 1. januara.

“U skladu sa projektnim planom iz tenderske dokumentacije u toku je definisanje detaljnog plana aktivnosti sa vremenskim okvirom za realizaciju pojedinačnih aktivnosti, kako u periodu razvoja sistema za online elektronsku fiskalizaciju, tako i u periodu njegovog održavanja u trajanju od tri godine”, saopšteno je iz PU.

Pored toga, u toku su i aktivnosti na izradi tehničke i funkcionalne specifikacije za krajnje korisnike, koje će omogućiti poreskim obveznicima da prilagode fiskalne sisteme za prenos podataka o obavljenom prometu.

“One će biti objavljene na internet starnici PU o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Na isti način javnost će biti obaviještena o datumu postavljanja sistema za testiranje”, rekli su iz PU.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji se sprovodi kao četvrta komponenta reforme poreske administracije u Crnoj Gori, finansiran je kroz zajam SB i ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu, što je posebno potvrđeno tokom pandemije infekcije Covid-19.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...