fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPotpisan ugovor o prodaji uglja

Potpisan ugovor o prodaji uglja

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja, Milan Lekić i ukrajinski biznismen Oleksander Petrošenko, potpisali su danas ugovor o prodaji uglja, kojim je predviđeno snabdijevanje tim energentom novoosnovane fabrike za proizvodnju briketa i peleta u Pljevljima, Energy Industrial Holding.

Iz Rudnika uglja su saopštili da je ugovorom predviđeno da ta kompanija, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, idućih pet godina, isporučuje Energy Industrial Holdingu do čak 150 hiljada tona uglja godišnje.

“To je oko deset odsto isporuke Termoelektrani (TE) Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion EUR, koja podrazumijeva nova radna mjesta za sugrađane i za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni”, rekao je Lekić.

Iz Rudnika su podsjetili da je Lekić, analizirajući tržište široke industrijske potrošnje, stupio u kontakt sa Petrošenkom koji je pokazao interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore. Lekić je, kako tvrde, u proteklom periodu insistirao da Petrošenko planiranu investiciju preusmjeri u Pljevlja.

„Nakon što je, od nekoliko ponuđenih opcija, odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike, koji je u vlasištvu kompanije Castello Montenegro iz Pljevalja, na obostrano zadovoljstvo je odlučeno da se krene u realizaciju te značajne investicije“, saopšteno je iz Rudnika uglja.

Lekić je objasnio da Petrošenko već duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i da je riječ o rudarskom inženjeru, čovjeku koji uspješno posluje u Češkoj, Engleskoj i koji je slične industrijske pogone imao u Ukrajini.

„On je izrazio interesovanje da obavi transfer tehnologije iz Ukrajine i napravi konkurentan proizvod – pelet i briket od uglja. To je potpuno nov proizvod na našim prostorima, koji se dobija od smješe uglja i specijalnih materijala, ekološki prihvatljiv i koji će biti konkurentan, a zahvaljujući čemu je Rudnik uglja dobio veoma značajnog kupca”, rekao je Lekić.

Iz Rudnika uglja je saopšteno da će se Petrošenko danas sastati sa predstavnicima Opštine Pljevlja, gdje će ih podrobnije upoznati sa tom investicijom i zatražiti eventualne olakšice koje su u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave.

“Nadam se da će i rukovodstvo Opštine Pljevlja imati razumijevanja za ovu investiciju i da će, u skladu sa svojim mogućnostima, izaći u susret, jer je riječ o projektu od kojeg će imati koristi svi građani Pljevalja”, zaključio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije