fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji sa Vladom Koreje

Potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji sa Vladom Koreje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i ambasador Koreje u Crnoj Gori, Hjong-ćan Če potpisali su danas Sporazum o ekonomskoj saradnji između vlada dvije države, kojim će se unaprijediti bilateralna ekonomska saradnja.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da će se sporazumom uspostaviti institucionalna osnova za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje u oblastima koje su prepoznate kao obostrano korisne, kao što je promocija investicija, saradnja malih i srednjih preduzeća, industrija, nauka, zaštita životne sredine, turizam i informacione tehnologije.

“Potpisivanje sporazuma doprinijeće jačanju ekonomske saradnje naše dvije države, uspostavljanju novih i jačanju postojećih odnosa, razmjeni poslovnih informacija i zajedničkoj promociji na međunarodnim sajmovima i izložbama”, naveo je Milatović.

Sporazumom je predviđeno i formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja će se starati o realizaciji konkretnih oblika saradnje definisanim Sporazumom.

Tokom sastanka Milatović je Čeu predstavio politike koje ova Vlada sprovodi radi poboljšanja poslovnog ambijenta, suzbijanja sive ekonomije i korupcije, privlačenja direktnih stranih investitora i promocije Crne Gore kao sigurne investicione destinacije sa stabilnim javnim finansijama.

Milatović je kazao da je zainteresovan za prenos znanja i iskustva Koreje u domenu digitalnih usluga, usluga u IT sektoru i elektronskih servisa, s obzirom na to da je Koreja prepoznata kao jedna od zemalja koje bilježe najveći napredak u navedenim oblastima.

Če je rekao da je Sporazum o ekonomskoj saradnji veoma dobar osnov za poboljšanje odnosa dvije države i dodao da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, kroz povećanje robne razmjene i privlačenja stranih investicija iz Koreje, kao i mogućnost buduće saradnje u sferi zelene ekonomije, zaštite životne sredine i turizma.

Milatović i Če su se saglasili da će nastaviti da ulažu napore da sporazum stupi na snagu što prije je moguće, u cilju ubrzavanja internih procedura u dvije zemlje. Oni su kazali da se nadaju da će uskoro nakon stupanja na snagu sporazuma biti održan prvi sastanak Mješovite komisije za razvoj i proširenje bilateralne ekonomske saradnje dvije države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije