fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisan Memorandum o razumijevanju između Prijestonice i UNDP-a

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Prijestonice i UNDP-a

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Memorandum o razumijevanju koji su danas potpisali predstavnici Prijestonice Cetinje i Porgrama Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ima za cilj da podstakne razvoj zelenih poslova i otvaranje novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Kašćelan i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova ocijenili su na ceremoniji koja je organizovana u Biznis centru Prijestonice Cetinje da je Memorandum potvrda dobre, sadržajne i fokusirane saradnje.

„U osnovi te saradnje je oduvijek bio interes građana, ali i važan korak za unaprjeđenje partnerstva, pošto se njime obavezuju ne samo na to da ćemo rasti, već i da ćemo rasti na takozvani zeleni način“, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika Prijestronice.

Kašćelan je rekao da su otvaranje novih radnih mjesta, razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje mladih, inovativnih i talentovanih ljudi, kreiranje povoljnog poslovnog okruženja, zadaci na kojima lokalna uprava predano radi.

„Visoko na listi prioriteta nam je očuvanje životne sredine i razvoj zelenih biznisa, jer smatramo da je to jedini dugoročno isplativi pristup očuvanju i unaprjeđenju resursa kojima raspolažemo. Zahvaljujući potencijalima Biznis centra koji bi uskoro trebalo da dobije prve stanare, čine se odlučni koraci ka ispoljenoj težnji da zapošljavamo i zadržavamo mlade na Cetinju“, kazao je Kašćelan.

On je naveo da očekuje da će se kapaciteti Biznis centra, kako je to predviđeno projektom Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori – koji sprovodi UNDP, uz finansijsku podršku Fonda za životnu sredinu (GEF), koristiti kao platforma za obuke preduzetnika, pojedinačne mentorske i savjetodavne usluge, uključujući podršku za dobijanje potrebnih poslovnih dozvola i licenciranje postojećih i potencijalnih zelenih preduzeća.

Kašćelan je saopštio i da je zadovoljan zbog činjenice što je predstojeći Montenegro Beer Fest dio zelenog koncepta koji Prijestonica zagovara sa UNDP, ali i što zajedno rade na idejama koje podstiču digitalizaciju servisa i usluga, nisko-karbonski turizam i upotrebu pogonskih goriva koja ne štete životnoj sredini.

Gašparikova je podsjetila da je UNDP nedavno organizovao međunarodnu konferenciju pod nazivom Zeleni dani koja predstavlja polaznu tačku za ostvarivanje vizije Crne Gore u pogledu zelene ekonomije i održivosti. Ujedno je naglasila da današnjim događajem na Cetinju, zaključci te konferencije bivaju pretočeni u konkretne aktivnosti na lokaknom nivou.

Ona je kazala da UNDP za cilj ima da podrži zelenu transformaciju Crne Gore na pravovremen, predvidljiv i kontrolisan način.

„Memorandum o razumijevanju koji danas potpisujemo obavezuje nas da ovu saradnju proširimo putem uključivanja privatnog sektora. Prema podacima Poreske uprave, udio mikro, malih i srednjih preduzeća čini više od 99 odsto ukupnog broja preduzeća i u konstantnom je porastu“, podsjetila je Gašparikova.

Ona je dodala da sa Prijestonicom dijele zajednički cilj koji se odnosi na unaprijeđenje poslovnog ambijenta i povećanje zaposlenosti na Cetinju, a da se pritom zaštiti životna sredina.

Kako bi se iskoristio taj potencijal, kroz projekat Razvoj zelenih biznisa pružiće se podrška nizu budućih stanara Biznis centra i obezbijediti program mentorske podrške.

„To će uključivati stvaranje baze podataka eksperata koji će vas usmjeravati kako da izgradite preduzeća koja su profitabilna, a koja su posvećena ublažavanju efekata klimatskih promjena i potreba za adaptacijom. Takođe, podrazumijevaće i obuke i direktan rad s korisnicima inkubatora na temu finansijskog upravljanja u poslovanju i eksternog finansiranja, kao i tutorsku podršku u vezi s pravnim okvirom poslovanja“, precizirala je Gašparikova.

Najčitanije