fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosvećeno rade na unapređenju položaja zaštite potrošača

Posvećeno rade na unapređenju položaja zaštite potrošača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja, prema riječima njegovih predstavnika, posvećeno radi na unapređenju položaja zaštite potrošača u Crnoj Gori, pri čemu je on, u normativnom aspektu, izjednačen sa položajem potrošača zemalja Evropske unije (EU).

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu, Jasna Vujović, kazala je da je, u normativnom, odnosno legislativnom aspektu položaj crnogorskih potrošača izjednačen sa položajem potrošača zemalja EU, budući da su u naše zakonodavstvo prenijete sve značajne direktive iz oblasti zaštite potrošača koje važe u zemljama EU.

Ona je agenciji Mina-business rekla da su usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača krajem decembra prošle godine, u crnogorsko zakonodavstvo prenijete direktive o pravima potrošača i o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

“Takođe, u toku je izrada zakona o potrošačkim kreditima, kojim će se u naše zakonodavstvo transponovati direktiva o stambenim kreditima i ono što je posebno značajno za sve crnogorske potrošače je da smo predlogom ovog zakona predvidjeli ukidanje naknade za troškove prijevremene otplate stambenih kredita i za troškove njihove obrade”, precizirala je Vujović.

Ona je kazala da se Ministarstvo bavi izradom zakona o turizmu i ugostiteljstvu koji će poboljšati prava putnika jer se ovim zakonom transponuje direktiva o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima.

“U toku je izrada zakona o nadzoru proizvoda na tržištu koji je u vezi sa zaštitom potrošača”, rekla je Vujović i dodala da će Vlada usvojiti sve te zakone u toku ove godine.

Za četvrti kvartal u programu rada Vlade nalazi se, kako je najavila, novi zakon o zaštiti potrošača koji ima za cilj prenošenje tri značajne direktive kojima će se poboljšati položaj potrošača u oblasti online kupovine.

“Njime se propisuju nova pravila kupovine kada je u pitanju digitalno okruženje budući da je u periodu pandemije zabilježen porast ovakve vrste kupovine”, objasnila je Vujović.

Takođe, u program rada Vlade za drugi kvartal predviđene su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini čime će se obezbijediti mehanizmi za ograničavanje cijena osnovnih životnih potrepština u stanjima poremećaja na tržištu.

Vujović je podsjetila da je Vlada u aprilu prošle godine usvojila odluku o utvrđivanju liste organa nadležnih za primjenu propisa iz oblasti zaštite potrošača, budući da je zaštita potrošača široka oblast i da se njome bave različite institucije i organi.

“Tom odlukom su obezbijeđeni mehanizmi da se svi organi koji su u vezi sa zaštitom potrošača povežu u jedinstven centralno informacioni sistem zaštite potrošača kojim će se obezbijediti da svaki potrošač nezavisno od toga u kojoj oblasti su kršena njegova prava može na jednom mjestu da podnese potrošačku žalbu”, precizirala je Vujović.

Ona je kazala da to može biti kršenje potrošačkih prava iz oblasti usluga od javnog interesa, finansijskih, bankarskih ili usluga telekomunikacija.

“Taj sistem je uvezao Upravu za inspekcijske poslove, Centralnu banku (CBCG), Agenciju za nadzor osiguranja, Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Agenciju za civilno vazduhoplovstvo, kao i saobraćajne inspekcije, a pristup svaki potrošač može ostvariti putem sajta potrošač.me”, navela je Vujović.

Na tom sajtu, kako je rekla, potrošač može popunjavanjem jednostavnog obrasca podnijeti potrošačku žalbu bez obzira u kojoj oblasti su kršena njegova prava, a nadležni organ je obavezan da obavijesti potrošača na koji način je riješeno o njegovom potrošačkom pravu.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja je vodilo računa i o mlađoj populaciji. Budući da živimo brzim tempom i nemamo vremena za pisanje žalbi, kreirali smo jako interesantu aplikaciju Potrošač koja je namijenjena svim korisnicima pametnih uređaja koji, preuzimanjem aplikacije, na brz i jednostvan način mogu prijaviti kršenja svojih potrošačkih prava nadležnim organima za zaštitu potrošača”, dodala je Vujović.

Ona je podsjetila da je Vlada na posljednjoj sjednici u decembru usvojila Nacionalni program zaštite potrošača od ove do 2024. godine, koji predstavlja krovni strateški dokument kojim se uređuje politika zaštite potrošača, aktivnosti i uslovi za njihovo sprovođenje. U toku ove sedmice biće formiran i Savjet za zaštitu potrošača, koji je uzdignut na rang Vladinog tijela.

“Crna Gora je putem Kancelarije za evropske integracije poslala Evropskoj komisiji zahtjev za organizovanjem ekspertske misije u Crnoj Gori, pri čemu su predstavnici EK uvidjeli izuzetno veliki stepen ispunjenosti obaveza kad je u pitanju pregovaračko poglavlje 28”, rekla je Vujović.

Ona je kazala da će biti organizovan dolazak ekspertske komisije kojima će prezentovati sve rezultate postignute u posljednjem periodu, a takođe će ih uvjeriti u administrativne kapacitete koji su u vezi sa sprovođenjem potrošačkog zakonodavstva, u cilju privremenog zatvaranja Poglavlja 28.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije