fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora posvećena svakom vidu regionalne saradnje

Crna Gora posvećena svakom vidu regionalne saradnje

Budva, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je iskreno posvećena svakom vidu regionalne saradnje i staviće na raspolaganje sve svoje resurse i sarađivati na razvoju novih regionalnih inicijativa, saopštio je premijer Duško Markrović.

On je, na konferenciji pod nazivom Sinergija – ključ uspjeha regiona koju organizuje Privredna komora (PKCG) u Budvi, kazao da je Crna Gora kao jedna od najmanjih i otvorenih ekonomija veoma zainteresovana za unapređenje regionalne saradnje.

“Država će staviti na raspolaganje sve svoje resurse i iskreno sarađivati i na razvoju novih regionalnih inicijativa sve do mjere do koje to ne predstavlja alternativu, već dopunu, našoj evropskoj agendi“, poručio je Marković.

On je dodao da svi moraju biti svjesni da su potrebne nove ideje, preduzetnički poduhvati i bolje metode rada, a njih ni Crna Gora, ni balkanski susjedi ne smiju tražiti u izolovanim nacionalnim okvirima.

„Crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, a samo rast u posljednje tri godine jasno potvrđuje napredak koji se ostvaruje. Dobar trend direktnih stranih investicija dodatna je potvrda kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja, koji smo kreirali. Preko milijardu EUR neto priliva stranih ulaganja u posljednje dvije i po godine, nijesu splet slučajnih okolnosti, već rezultat posvećenosti“, rekao je Marković.

On je naveo da se poziv da na region svi zajedno gledaju kao na mogućnost sinergijskog djelovanja, mora razmotriti sa dužnom pažnjom.

„Međutim, važno je da ne izgubimo fokus sa osnovnog zadatka koji se odnosi na dosezanje evropskog kvaliteta života za sve građane. Stope razvoja moraju ostati na visokom niovu“, smatra Marković.

On je naveo da je razumljivo razočarenje porukama koje stižu sa evropskih relevantnih adresa, ali da ne treba dozvoliti da se u tome traži razlog za novu stagnaciju.

„Brži ekonomski razvoj samo može pomoći ubrzanu integraciju dok se bazira na evropskoj pravnoj tekovini“, kazao je Marković.

On je dodao da je za ostanak mladih i obrazovanih ljudi, ali i za sve, potrebno atraktivnije društveno i ekonomsko okruženje.

“Potrebni su nam kreativniji poslovi, aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja, kredibilni međunarodni partneri i centri privredne aktivnosti koji će privlačiti ne samo naše, nego i stanovnike susjednih država. Jedino tako možemo odgovoriti savremenim demografskim izazovima“, kazao je Marković.

On je pozitivnim ocijenio pokretanje brojnih inicijativa, u prvom redu Berlinskog procesa, dok je za privredu izuzteno važno formiranje Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, rekao je da se akcenat stavlja na regionalnu saradnju kao nezaobilazan faktor jačanja stabilnosti i konkurentnosti Zapadnog Balkana.

„Samo snažna saradnja može stvoriti sinergijiski efekat. Zemlje Balkana i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju postigle su veliki uspjeh“, smatra Golubović.

On je naveo da je prošlogodišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,1 odsto zasnovana na investicijama i da pozicionira zemlju u sam vrh evropskih zemalja.

„Kada je riječ o investicijama i dalje smo lideri u regionu“, saopštio je Golubović i dodao da je nezaposlenost pala na istorijski minimum.

Prema njegovim riječima, privredna saradnja u regionu i dalje je ispod optimalnog nivoa.

Golubović je rekao da su odlazak stanovništva u zemlje Zapadne Evrope i nedostatak radne snage glavni izazov ekonomija zemalja ovog područja.

“Privrednici ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, svjesni potrebe fokusiranja na budućnost, gdje je kvalitet života jasan prioritet”, kazao je Golubović.

On je pozvao sve na udruživanje resursa, bezrezevno otvaraju nove perspektive sarandje i zajedno odlučuju o ovom prostoru.

Zamjenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Ulrik Vestergaard Knudsen, saopštio je da je bliska saradnja između javnog i privatnog sektora u samoj srži rada OECD-a.

„Spajali smo vlade i poslovne lidere da bi dobili zajedničke ideje i donijeli bolje politike za bolji standard života građana“, rekao je Knudsen.

Regionalna saradnja će, kako je naveo, biti od kritične važnosti da bi se došlo do većeg prosperiteta stanovnika regiona.

„Jača regionalna saradnja će omogućitii državama da prevaziđu barijere i imaju bolje protoke usluga, robe i kapitala“, rekao je Knudsen.

On je ocijenio da su zemlje Zapadnog Balkana značajno rasle, ali da regon mora da razvije novi model rasta.

„Neophodne su strukturne reforme, duboke, i one su još važnije u kontekstu slalbljenja globalnih makroekonomskih uslova, koje nijesu u dometu političara regiona“, kazao je Knudsen.

Najčitanije