fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPostigli zavidne rezultate u oblasti finansijskog kriminala

Postigli zavidne rezultate u oblasti finansijskog kriminala

Podgorica, (MINA-BUINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, u predmetu Klap zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i doprinosa i prouzrokovanje stečaja, sprovelo istragu protiv 28 građana i devet preduzeća, koji su oštetili budžet za oko 1,5 miliona EUR.

Specijalna tužiteljka, Lidija Mitrović, kazala je da SDT sa Specijalnim policijskim timom duže vrijeme sprovodi aktivnosti na procesuiranju počinilaca krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala, gdje se došlo do dobrih i zavidnih rezultata.

“Ukupna šteta koja je do sada utvrđena u predmetu Klap, iznosi oko 1,5 miliona EUR, dok su tri lica označena kao organizatori, a 25 građana su članovi te kriminalne organizacije”, objasnila je Mitrović na konfrenciji za novinare.

Ona je kazala da su pojedinci osnivali kompanije na teritoriji Crne Gore, ne da bi obavljali privrednu djelatnost, nego da bi se bavili nezakonitim djelatnostima, odnosno izdavali lažne fakture za robu i usluge koju ta preduzeća ne bi pružila ili isporučila drugima.

“Kada fiktivno osnovana preduzeća naprave fakturu, oni ih ispostave drugima koji po njoj obave plaćanje i taj novac sa bankovnih računa vrate u gotovini isplatiocima, zadržavajući proviziju za sebe i članove kriminalne organizacije. Preduzeća knjiže te fakture u svom knjigovodstvu i prikazuju lažni promet”, objasnila je Mitrović.

To, kako je ocijenila, znači da je država oštećena po više osnova.

“Na osnovu knjiženja tih lažnih faktura stvara se privid da je promet ostvaren i iskorišćavaju ulazni porez na dodatu vrijednost (PDV). Takođe, kada poreski organ kontroliše preduzeće, ne može znati jesu li one fiktivne, obračunava porez pa kad vidi da je odliv veći od priliva onda Poreska uprava (PU) na štetu države vrši povraćaj i vraća im novac”, navela je Mitrović.

Ona je, govoreći o predmetu Vardar, kazala da je SDT donjelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 83 građana i 56 preduzeća zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji i utaja poreza i doprinosa.

“U ovom predmetu sve istrage su spojene u jedan postupak, koji je rezultirao time da su te kompanije dobrovoljno obavile povraćaj protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 1,3 miliona EUR”, precizirala je Mitrović.

U istom predmetu, na osnovu podataka sudskog vještaka utvrđeno je da je do sada porez utajen u ukupnom iznosu od 3,83 miliona EUR.

„Taj nalaz nije konačan, jer se radi o dosta preduzeća i vještačenja su još u toku“, dodala je Mitrović.

U tom predmetu podneseni su i predlozi za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti i za privremeno oduzimanje pokretne imovine okrivljenih građana.

“Privremene mjere obezbjeđenja u prošloj godini su ustanovljene na stambenom i poslovnom prostoru u površini od 3,92 hi8ljade metara kvadratnih, zemljištu od 12,45 hiljada kvadrata i u odnosu na osam luksuznih putničkih vozila”, navela je Mitrović.

Privremene mjere obezbjeđenja u 2017. godini su ustanovljene na stambenom i poslovnom prostoru u površini od 7,06 hiljada kvadrata, zemljištu od 26,22 hiljade kvadrata i u odnosu na 67 luksuznih putničkih vozila.

“U tom predmetu je do sada optuženo deset pojedinaca i zaključeno sedam sporazuma o priznanju krivice”, rekla je Mitrović.

Ona je dodala da je u predmetu Vardar bilo dosta osoba iz Makedonije, koji su u Crnoj Gori radili kao fizički radnici, a onda su prihvatili da budu članovi kriminalne orgnizacije u cilju osnivanja preduzeća na teritoriji Crne Gore.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da se dalji postupci SDT-a neće više zasnivati, bez izuzetka, na priznanju krivice za sve one počinioce koji pokušaju ili izvrše ta krivična djela.

“Mi ćemo u tim slučajevima preduzimati zakonske mjere. Ići ćemo na suđenje i predlagati najstrožije kazne, koje su od dvije do 12 odnosno dvije do osam godina”, dodao je Katnić.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...