fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslovni ambijent povoljan

Poslovni ambijent povoljan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovni ambijent u Crnoj Gori je, generalno posmatrano, povoljan, a reforme sprovođene u prethodnim godinama dovele su do konkurentnog poreskog sistema, savremenih zakonskih rješenja, pojednostavljivanja brojnih procedura i drugih benefita, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

On je poručio da su najveće biznis barijere siva ekonomija i nelojalna konkurencija, nedostatak kvalifikovanog kadra, opterećenost troškovima rada, odnosno visoki doprinosi, kao i radno zakonodavstvo.

„Naš poslovni ambijent je, generalno posmatrano, povoljan, o čemu svjedoče brojni izvještaji međunarodnih organizacija, ali i domaći i strani investitori koji posluju ovdje“, kazao je Golubović u intervjuu Pobjedi.

Prema njegovim riječima, dosadašnje reforme su dovele do konkurentnog poreskog sistema, savremenih zakonskih rješenja, pojednostavljivanja brojnih procedura i drugih benefita.

Kako je naveo Golubović, predstavnici privrednih društava i preduzetnici i dalje ukazuju na konkretne primjere koji otežavaju poslovanje, te da prostor za napredak postoji.

On je istakao potrebu smanjenja opterećenosti privrede izdvajanjima za doprinose na zarade, radno zakonodavstvo koje nije usklađeno sa potrebama savremenog poslovanja, dalju potrebu usklađivanja sa potrebama privrede.

Golubović je dodao da su prošle i ove godine zaposleni u Stručnoj službi PKCG posjetili 1,8 hiljada privrednih subjekata u svim opštinama.

Na pitanje koji su najveći izazovi i biznis barijere, on je odgovorio da su privrednici najčešće ukazivali na sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, nedostatak kvalifikovanog kadra, veliku opterećenost troškovima rada, odnosno visoke doprinose, radno zakonodavstvo, poreze i različite vrste naknada na lokalnom nivou, nedovoljnu efikasnost državne administracije, čestu izmjenu propisa.

Golubović je kazao da je jačanje konkurentnosti preduzeća jedan od najvećih izazova za donosioce odluka i za privrednike.

„Cjelokupna ekonomska politika naše zemlje fokusirana je na jačanje konkurentnosti, a PKCG, kao asocijacija koja zastupa interese svih privrednih subjekata, prioritet daje jačanju ovog segmenta“, naveo je Golubović.

On je dodao da ljudski resursi predstavljaju važan faktor za uspjeh svake pojedinačne kompanije i njenu konkurentnost na tržištu.

„PKCG aktivno učestvuje u razvoju sistema obrazovanja za potrebe privrede i izradi standarda praktičnih znanja, te organizuje formalne i neformlane oblike poslovne edukacije, usavršavanja i obuke kadrova u privredi kroz specijalizovane kurseve, predavanja, seminare, radionice“, rekao je Golubović.

Na pitanje koliko je Crna Gora privlačna za ulagače, on je odgovorio da je od obnove nezavisnosti u Crnu Goru uloženo deset milijardi EUR iz 125 zemalja, što dovoljno govori o njenoj atraktivnosti kao investicione destinacije.

„Privlačna je kako za strane i domaće investitore, budući da posjeduje značajne potencijale za razvoj turizma, poljoprivrede i energetike“, naveo je Golubović i dodao da je članstvom u NATO dodatno ojačan imidž Crne Gore kao sigurne investicione destinacije, što za posljedicu ima rast ulaganja.

Golubović je rekao da je u prošloj godini zabilježen rast investicija iz zemalja NATO za 64,1 odsto, u odnosu na godinu ranije, a taj trend nastavljen je i u ovoj godini.

On je dodao da je u cilju privlačenja investicija kreiran čitav set podsticajnih mjera.

„Potrebno je nastaviti sa kreiranjem podsticajnih mjera koje će našu zemlju činiti atraktivnom u konkurenciji velikog broja drugih zemalja koje su posvećene privlačenju pažnje investitora, te kontinuirano raditi na stvaranju jasnog, predvidivog i transparentnog ambijenta kojim ćemo zadržati postojeće i privući nove investicije“, zaključio je Golubović.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...