fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosljednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi penzionim zakonom

Posljednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi penzionim zakonom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najava novog odlaganja usvajanja penzionog zakona je još jedna demonstracija neodgovornosti i neozbiljnosti aktuelne vlasti, ocijenili su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i dodali da je posljednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi tim pitanjem.

Iz SNP-a su kazali da je usvajanje novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) programom rada Vlade bilo predviđeno za kraj juna.

„Izjava ministra finansija Darka Radunovića da taj zakon ima veliki fiskalni uticaj i da bi povećao budžetske rashode ponovo je stavila na dnevni red pitanje za koje se smatralo da je riješeno i da će se konačno stvoriti uslovi za povoljniji odlazak građana u penziju“, navodi se u saopštenju.

Zakon predviđa da se ubuduće u koeficijentu za obračun penzije ne računa četvrtina najgorih godina staža po primanjima, povećanje minimalne penzije sa 128 na 145 EUR, kao i da granica za odlazak u starosnu penziju za žene bude 64, a za muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

„Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, a od tada 12 hiljada korisnika minimalne penzije čeka njegovo usvajanje, kao i dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju“, rekli su iz SNP-a.

Oni su kazali da ne treba zanemariti činjenicu da u cijelom ovom periodu oni gube 20 EUR mjesečno, što nije zanemarljiv iznos kada se zna u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi dobar dio penzionera.

„Poznato je i da veliki broj radnika odlaže odlazak u penziju nadajući se boljim uslovima za obračun koeficijenata. Međutim, sudeći prema trenutnom stavu vladajuće većine, oni će nastaviti da čekaju neka bolja vremena za odlazak u penziju, jer vlast očigledno nema namjeru da ispuni obećanja koja godinama daje građanima“, smatraju u SNP-u.

SNP je, kako su podsjetili, svojevremeno uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija sugrađanima, a naknadno još dvije.

„Posljednji je trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, da prestane da vara naše najstarije sugrađane i da učini sve što je potrebno kako bi im se obezbijedilo ono na šta imaju pravo“, smatraju u SNP-u.

Penzioneri, kako se dodaje, ne traže ništa više od onoga za šta su pošteno radili cijelog života, a jednostavnom uporednom analizom sa državama regiona vidjeće se da su sve komšije radile na poboljšanju položaja penzionera više nego što je to urađeno u Crnoj Gori, tako da i u tom segmentu priča o liderstvu u regionu pada u vodu.

„Ne dozvolimo da naši penzioneri pod stare dane gledaju kako će kupiti hljeb i ljekove, već učinimo ono na što smo obavezni kao svako ozbiljno društvo – omogućimo im koliko-toliko sigurnu i dostajanstvenu starost. To je najmanje što možemo da uradimo za njih“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije