fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPoslanici raspravljaju o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

Poslanici raspravljaju o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici su danas počeli raspravu o Predlogu izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača, koji će, prema riječima predlagača, doprinijeti njihovoj većoj zaštiti, dok opozicioni poslanici najviše zamjeraju što potrošači nijesu zaštićeni u situaciji kada nestane struja.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da su predložene izmjene i dopune zakona dobile odlične ocjene Evropske komisije (EK), koja nije imala nikakvih sugestija.

„Iz EK su rekli da je zakon najbolji materijal koji se odnosi na zaštitu potrošača koji su dobili iz regiona. Na Predlogu izmjena i dopuna zakona su, pored eksperata Ministarstva ekonomije i Vlade, radili i oni uz Evropske unije (EU)“, rekao je Rabrenović.

On je u Skupšitni tokom rasprave saopštio da će zakon potrošačima donijeti velike promjene i korist, što je i bio cilj.

Predlog obuhvata, kako je kazao, dvije velike direktive, od kojih se jedna odnosi na kupovinu van mjesta prodaje i udaljenih mjesta, prije svega kupovinu preko internet sajtova.

„Druga direktiva se odnosi na formiranje odbora za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova i tijela u okviru tih odbora“, dodao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, treća se odnosi na donošenje novih nacionalnih odredbi, koje se rade zbog specifičnosti sistema.

„Na osnovu analiza izvještaja radimo presjek koji su to najvažniji elementi tog izvještaja. Nacionalnim odredbama smo postigli dobar nivo zaštite potrošača koji pripada samom vrhu zaštite potrošača ne samo u EU nego i državama kandidatima“, kazao je Rabrenović.

To, kako je ocijenio, dosta govori o ozbiljnosti i samoj želji Vlade da se zatvori Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, kako bi se ujedno i ubrzalo stupanje Crne Gore u EU.

„Jedna od nacionalnih odredbi tiče se mogućnosti da kada potrošač podnese prigovor, a odnosi se na nesaobraznost proizvoda. Nekada je teško utvrditi, pogotovo kod tehničkih proizvoda, da je li došlo do fizičkog oštećenja ili je softverska greška“, rekao je Rabrenović.

Najčitanije