fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoslanici da pomognu radnicima KAP-a

Poslanici da pomognu radnicima KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikalna organizacija Kombinata aluminijuma u stečaju (KAP) uputila je dopis svim poslaničkim klubovima s molbom da djeluju amandmanski na izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju da bi se oko 60 njihovih radnika penzionisalo pod istim uslovima kao rudari.

Radnici iz aluminijumske industrije, kojima nakon bankrota KAP-a rukovodi Uniprom KAP, dvije godine javno apeluju na nadležne da im se omogući pravo da i s 20 godina staža provedenih na radnom mjestu štetnom po zdravlje, odnosno 30 s osiguranjem (s beneficiranim stažom), kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, imaju iste uslove penzionisanja kao rudari.

Poslanici bi danas trebalo da počnu raspravu o tom predlogu zakona, prenose Vijesti.

Predsjednik sindikalne organizacije KAP u stečaju (KAP), Radoman Minić naveo je u dopisu dostavljenom Skupštini da je suština njihovog amandmana da po istim uslovima kao i zaposleni u rudnicima steknu pravo na odlazak u penziju.

“Medicina rada je snimila štetnost radnih mjesta po zdravlje zaposlenih u aluminijumskoj indistriji i rudnicima i utvrdila je na osnovu rezultata beneficirani radni staž u trajanju od dva, četiri i šest mjeseci po godini staža i skraćeno radno vrijeme. Sve to zbog štetnosti po zdravlje u procesu proizvodnje”, rekao je Minić.

On je podsjetio da je ta sindikalna organizacija imala sastanak s ministrom rada Kemalom Purišićem, kao i da su se obraćali premijeru Dušku Markoviću.
Minić je Vijestima kazao da očekuju da im poslanici pomognu i da prihvate amandman, jer njihov zahtjev ne bi bio veliki trošak za Fond PIO.

On je podsjetio da je ranije njihovim kolegama omogućeno da po povoljnijim uslovima odu u penziju.

Purišić je njihov predlog prošle godine odbio, ističući u odgovoru Sindikatu metalaca da je i tokom javne rasprave, koja je završena 15. septembra 2018, taj resor prema svim podnijetim predlozima, za uvođenje posebnih uslova penzionisanja, za bilo koju kategoriju lica, imao negativan stav.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...