fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPosjeta nacionalnim parkovima 65 odsto u odnosu na 2019. godinu

Posjeta nacionalnim parkovima 65 odsto u odnosu na 2019. godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalne parkove je tokom sezone posjetilo 65 odsto gostiju u odnosu na rekordnu 2019. godinu, saopštila je direktorica preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Jelena Kljajević.

“Ta procjena varira od parka do parka. U nekim parkovima je taj procenat prebacio 100 odsto, u nekim je išlo ispod, što možemo vezati za strukturu gostiju i samu činjenicu da smo više bili orjentisani na domaće i posjetioce iz regiona”, rekla je Kljajević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je kazala da su bili svjesni da ne mogu da imaju goste iz inostranstva i da su dali sve da privuku domaće posjetioce.

“Uveli smo godišnju kartu koja košta 13,5 EUR, koja se odnosi na svaki park i neograničen broj posjeta”, podsjetila je Kljajević.

Ona je dodala da su zadovoljni posjetom i svojim učinkom.

“Bio je niz ograničavajućih faktora, nijesmo znali šta će biti sa granicama. Kada sve sumiramo, zadovoljni smo”, kazala je Kljajević, prenosi portal RTCG.

Kljajević je rekla da posjeta u postsezoni zavisi od vremenskih prilika.

“I sada pripremamo razne aktivnosti, tako da mislim da će sve biti kako treba”, dodala je Kljajević.

Govoreći o požarnoj sezoni, ona je kazala da su njihove ekipe bile 24 sata na terenu.

“Što se tiče štete u narednim danima će biti oformljena Komisija iz svih nadležnih institucija koja će procijeniti štetu. Nadamo se da ta šteta nije ogromna i da ćemo moći da je saniramo”, saopštila je Kljajević.

Ona je dodala da su reorganizovali Službu zaštite od krivolova, koji je, prema njenim riječima, najučestaliji na Skadarskom jezeru.

“Pojačali smo prisustvo nadzornika na terenu i obezbijedili tehnička sredstva”, kazala je Kljajević.

Ona smatra da je potrebna saradnja sa institucijama, ali i da veliku pomoć pružaju mještani, koji su sve svjesniji značaja sprečavanja krivolova.

“Imamo neke zakonske okvure koji su problematični. Dešava se da u noći uhvatite krivolovca sa svim sredstvima za krivolov, ali on je, dok stignu naši nadzornici, bacio ribu. Tu mu onda ne možemo ništa”, zaključila je Kljajević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...