fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoruke iz Fed-a srušile dolar

Poruke iz Fed-a srušile dolar

London, (MINA-BUSINESS) – Kurs dolara je na svjetskim tržištima ove sedmice pao prema korpi valuta s najviše vrijednosti od početka novembra prošle godine, nakon istupa čelnika američke centralne banke u kojem nije jasno najavljeno kada će početi zaoštravanje ultra-popustljive monetarne politike.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje kursa dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,87 odsto na 92,68 bodova, spustivši se tako s najviše vrijednosti u posljednjih devet i po mjeseci koju je dostigao prošle sedmice u očekivanju skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Kurs dolara je pojeftinio u odnosu na euro 0,82 odsto, pa se eurom u petak trgovalo po 1,1793 USDa. Dolar je, u odnosu na jen, još jedno sigurno utočište za kapital, stagnirao na 109,82 jena (JPY), prenosi Hina.

Cijele sedmice investitori su nervozno iščekivali izjave predsjednika Fed-a, Jeromea Powella, u nadi da će najaviti tajming početka stezanja monetarne politike, odnosno podizanja kamatnih stopa s rekordno niske vrijednosti.

U sedmici ranije objavljen je zapisnik s posljednjeg zasgedanja Fed-a krajem jula, koji je podstakao rast kursa dolara, jer su mnogi tržišni učesnici na osnovu njega procijenili da bi smanjivanje ogromnih monetarnih podsticaja američkoj ekonomiji, kroz smanjivanje kupovine obveznica i podizanje kamatnih stopa, moglo započeti već ove godine.

No, Powell je u svom govoru u petak nakon redovnog godišnjeg simpozijuma u Jackson Hole-u jasno odvojio smanjivanje programa kupovine obveznica, mjesečno vrijednog 120 milijardi USD, od podizanja kamatnih stopa.

On je kazao da je ostvaren jasni napredak prema punoj zaposlenosti te da američka privreda napreduje u skladu s očekivanjima i da bi tempo kupovine obveznica mogao da počne da se smanjuje ove godine.

No, takođe je rekao da tajming i tempo smanjivanja tih kupovina ne bi trebalo da bude signal za podizanje kamatnih stopa.

“Powell je želio postići da tržišta ne očekuju da će smanjivanje kupovine imovine značiti i ciklus zaoštravanja monetarne politike odnosno podizanja kamatnih stopa. Vrlo jasno je to naglasio”, rekao je trgovac valutama u firmi Insperex, David Petrosinelli.

Time je Powell oštro srezao očekivanja tržišnih učesnika u vezi sa dugoročnim podizanjem kamatnih stopa, pa je kurs dolara izgubio podršku i spustio se s najviše vrijednosti u posljednjih devet mjeseci.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije