fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPopa: Ohrabriti žene i pomoći im da iskoriste svoj talenat

Popa: Ohrabriti žene i pomoći im da iskoriste svoj talenat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija će finansirati aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, kao i prodaje, izvoza i vještina kompanija u vlasništvu žena, saopštila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

“Naša je obaveza da ohrabrimo i pomognemo ženama da iskoriste svoj talenat i kompetencije i oslobode svoj potencijal”, saopštila je Popa.

 

Ona se pridružila kampanji Ona pokreće biznis koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond (IRF) u cilju podsticanja i afirrmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

Popa je, kako je saopšteno iz IRF-a, kazala da bi to koristilo ne samo ženama, već i društvu u cjelosti.

“Kroz predstojeću šemu grantova EU, preduzetnicama ćemo dati priliku da ojačaju svoje kompetencije i promovišu samozapošljavanje i start up-ove. EU će finansirati aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, poboljšanje razvoja proizvoda i usluga i povećanje prodaje, izvoza i vještina kompanija u vlasništvu žena”, rekla je Popa.

Ona je navela da u Crnoj Gori postoji paradoks i da se po tom pitanju mora nešto uraditi.

“Žene čine više od polovine ukupnog stanovništva i ima više studentkinja na osnovnim, specijalističkim i master studijama. Međutim, manje od jedne četvrtine preduzeća su u vlasništvu žena. Žene čine manje od jedne trećine start up preduzetnika u zemlji. Žene čine većinu nezaposlenih”, kazala je Popa.

Ona je saopštila da rade i na drugim preduslovima za procvat ženskog preduzetništva, te jačaju princip „jednake plate za jednak rad“, bave se nejednakom podjelom odgovornosti kada je riječ o njezi i staraju se da djevojke i mlade žene budu podjednako prisutne u studijama ICT i razvoju digitalnih vještina.

“Znam da započinjanje posla može biti izazovno, čak i u savršenim uslovima, bez pandemije i inflacije. Ali znam i to da mogu računati na vašu hrabrost i posvećenost. Pobijedićete u ovoj borbi za jednakost, za dobrobit svih. Tu smo da vas podržimo na svakom koraku”, poručila je Popa.

U okviru kampanje Ona pokreće biznis raspisan je i javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu.

Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt telefon je 080 012 012 i mejl [email protected] od sedam do 15 sati svakog radnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije