fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonude za zakup tvrđave Besac dostaviti do 5. avgusta

Ponude za zakup tvrđave Besac dostaviti do 5. avgusta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kulture pozvalo je zainteresovane da do 5. avgusta dostave ponude na javni poziv za davanje koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra, tvrđave Besac u Virpazaru.

U javnom oglasu za nadmetanje u otvorenom postupku, koje je raspisalo Ministarstvo kulture, davanje koncesije podrazumijeva rekonstrukciju, odnosno adaptaciju, održavanje i korišćenje tvrđave.

Zahvat područja na koji se daje koncesija za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra sa dijelom zaštićene okoline odnosi se na 1,15 hiljada metara kvadratnih, na kojima se nalazi tvrđava i dio parcele koji je u zahvatu zaštićene okoline.

Ponude moraju biti dostavljene najkasnije do 5. avgusta u 11 sati na adresu Ministarstva kulture na Cetinju, kada će biti i otvorene.

“Pravo učešća biće omogućeno svim zainteresovanima koji su podnijeli pisani zahtjev Tenderskoj komisiji za otkup tenderske dokumentacije, platili naknadu od pet hiljada EUR za njen otkup i potpisali izjavu o povjerljivosti”, objasnili su u pozivu.

Pravo učešća na javnom oglasu imaju domaća ili strana preduzeća, konzorcijumi ili drugi oblici poslovnog povezivanja koji posjeduju kvalifikacije kojima se dokazuje podobnost za učešće.

Nepodobna za učešće su preduzeća nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, osim postupka reorganizacije u skladu sa zakonom kojim je uređena insolventnost preduzeća, koja su pravosnažnom presudom osuđena za krivično djelo izvršeno u obavljanju profesionalne djelatnosti, kao i ona koja imaju neizmirene poreske i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku, najmanje tri godine prije objavljivanja oglasa.

“S tim u vezi, u cilju dokazivanja da je ponuđač podoban da učestvuje u postupku javnog nadmetanja, neophodno je dostaviti dokumentaciju, koja je precizirana Tenderskom”, navodi se u pozivu.

Učesnik na javnom oglasu kvalifikovaće se kao ponuđač ako ispunjava tehničke kriterijume, kojima mora da dokaže da je u prethodnom periodu od najmanje pet godina upravljao sa najmanje jednim sličnim objektom koji se nalazi u zahvatu kulturnog dobra, shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.

“Ukoliko je ponuđač konzorcijum, u svom sastavu mora imati člana koji ispunjava taj kriterijum”, dodaje se u pozivu.

Učesnik na javnom oglasu je dužan da dostavi idejno rješenje rekonstrukcije objekata u cilju valorizacije kulturnog dobra, koje uključuje i predlog glamping kapaciteta, odnosno privremeni objekti za smještaj u dijelu zaštićene okoline.

Kada je riječ o finansijskim kriterijumima, učesnik na javnom oglasu mora dokazati da je u posljednje dvije kalendarske godine ostvario pozitivan finansijski rezultat i da je u posljednjoj godini ostvario promet od najmanje 500 hiljada EUR godišnje u oblasti ugostiteljstva.

Minimalna ukupna vrijednost stalne imovine pod upravljanjem učesnika na javnom oglasu za posljednje tri fiskalne godine mora iznositi najmanje jedan milion EUR.

Učesnik na javnom oglasu koji otkupi Tendersku dokumentaciju može formirati konzorcijum sa drugim kompanijama i takav konzorcijum može podnijeti ponudu pod uslovom da bar jedan njegov član ispunjava definisane uslove, kao i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih. Odgovornosti i obaveze svakog člana konzorcijuma u odnosu na predmet ponude moraju biti eksplicitno definisane i navedene u ponudi.

Učesnik na javnom oglasu može dostaviti samo jednu ponudu, samostalno, u konzorcijumu ili drugom obliku poslovnog povezivanja.

Od učesnika na javnom oglasu se, između ostalog, očekuje da dostavi investicioni program u kome se precizno navode struktura i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala, a investicioni program mora biti obezbijeđen prihvatljivom garancijom banke.

Predloženi investicioni program predstavljaće jedan od kriterijuma za ocjenu ponude.

Učesnicima na javnom oglasu, na osnovu njihovog iskazanog interesovanja, a uz prethodnu najavu Tenderskoj komisiji biće omogućena posjeta lokaciji u periodu do 30. jula.

Učesnik na javnom oglasu ima pravo da povuče ponudu najkasnije do isteka roka za podnošenje ponuda utvrđenog javnim oglasom.

Učesnik uz ponudu mora uplatiti depozit ili dostaviti bankarsku garanciju ponude u korist Vlade, odnosno Ministarstva kulture od deset hiljada EUR. Bankarska garancija ponude mora biti u formi datoj u Tenderskoj dokumentaciji sa rokom važenja najmanje šest mjeseci nakon isteka roka za podnošenje ponuda.

Zahtjev za otkup dokumentacije u kojoj su sadržani detalji koji se odnose na način dostavljanja ponude i cjelokupni tenderski postupak dostavlja se do 13. jula.

Zainteresovanim ponuđačima koji su blagovremeno dostavili zahtjev za otkup dokumentacije, dostavlja se e-mailom izjava o povjerljivosti, nakon čega je, najkasnije u roku od tri dana, dostavljaju Tenderskoj komisiji potpisanu, kao i dokaz o uplati naknade za Tendersku dokumentaciju, u iznosu od pet hiljada EUR.

Dokumentacija u kojoj su sadržani detalji koji se odnose na način dostavljanja ponude i cjelokupni tenderski postupak učesnicima na javnom oglasu biće dostavljena elektronskim putem najkasnije 24 sata nakon dostavljanja potpisane izjave o povjerljivosti i dokaza o uplati za otkup Tenderske dokumentacije.

Najčitanije