fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPonovo uveden stečaj u Meljine kompleks

Ponovo uveden stečaj u Meljine kompleks

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud ponovo je u srijedu uveo stečaj u Meljine kompleks, nakon što je ocijenio da su razlozi Apelacionog da ukine prethodno rješenje o otvaranju stečajnog postupka neprihvatljivi i mimo zakona.

Apelacioni sud ukinuo je u ponedjeljak rješenje Privrednog o otvaranju stečaja u Meljine kompleksu. Taj predmet je vraćen prvostepenom Privrednom sudu, koji je u srijedu ponovo otvorio stečaj u Meljinama, pišu Dnevne novine.

To je drugi put da Apelacioni sud ukida rješenje Privrednog o uvođenju stečaja Meljine kompleksu.

Privredni sud je u avgustu prošle godine otvorio stečajni postupak u Meljinama, nakon pisanog predloga povjerioca Olivere Mihailović Elez od 31. jula. Privredni sud je ponovo uveo stečaj u Meljine kompleks 5. decembra, nakon što je postupajući sudija Blažo Jovanić usvojio predlog povjerioca Mihailović Elez.

Privredni sud je u posljednjem rješenju ukazao da su uslovi za otvaranje stečaja ispunjeni u skladu sa odredbama Zakona o stečaju, da je potraživanje predlagača nesporno, kao i da je dužnik bio u blokadi 845 dana neprekidno, počev od 8. aprila 2016. godine.

Blokada se odnosila na iznos od 349,52 hiljade EUR, čime su iscrpljeni razlozi za otvaranje stečajnog postupka.

Privredni sud se u rješenju osvrnuo i na navode iz odluke Apelacionog o ukidanju rješenja o stečaju, navodeći da razlozi za to nijesu prihvatljivi, jer su u suprotnosti sa odredbama Zakona o stečaju, čime se stvara utisak da je taj sud postupao za potrebe i interes osnivača stečajnog dužnika, Atlas banke i Atlas Cap-a.

Prvostepeni Privredni sud ukazao je da osnivači Meljine kompleksa, Atlas banka i Atlas Cap nijesu na valjan i zakonit način osporili postojanje stečajnog razloga, prije svega osnovanost potraživanja Mihailović Elez, već su izjavom kojom deponuju sredstva kod notara, priznali postojanje i osnovanost tog potraživanja.

Privredni sud navodi i da Apelacioni u rješenju o ukidanju stečaja selektivno primjenjuje pravnu normu, ne vodi računa ko su strane potpisnice izjave i pri tome normu na koju se poziva citira samo u dijelu iz kojeg potkrepljuje svoju odluku.

Iz Privrednog suda su kazali da je cilj stečajnog postupka namirenje stečajnih povjerilaca na najefikasniji način, kao i da je nejasno zašto Apelacioni u svom rješenju o ukidanju istrajava na nesigurnom načinu izmirenja povjerilaca stečajnog dužnika mimo stečajnog postupka, dovodeći time u rizik potraživanja svih, uključujući i državu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije