fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPomorska preduzeća čeka sličan scenario kao avio-kompaniju

Pomorska preduzeća čeka sličan scenario kao avio-kompaniju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Scenario koji je primijenjen u slučaju Montenegro Airlinesa (MA) u januaru čeka Barsku i Crnogorsku plovidbu i velika je mogućnost da Crna Gora ostane i bez brodarskih kompanija, piše Dan.

U Informaciji Vlade, u kojoj je razmatrano stanje u MA, od koga je izvršna vlast digla ruke i koji će se ugasiti, upozorili su da sličan slijed događaja očekuje po pitanju dospijeća rata za brodove u vlasništvu Barske i Crnogorske plovidbe, koje nijesu u stanju da iz sopstvenih sredstava servisiraju potraživanja, već zavise isključivo od državne pomoći.

“Već je izvjesno davanje negativnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Po uputstvu Agencije, vremena za izradu studije konsolidacije i restrukturiranja ovih kompanija je veoma malo, jer su konačni rokovi za plaćanje 21. januar. Nažalost, prilične su mogućnosti da Crna Gora u periodu od mjesec ostane bez brodova i aviona”, piše u Informaciji usvojenoj na sjednici Vlade u četvrtak.

Kako piše list, Crnogorska i Barska plovidba su kupile brodove od kredita kod Eksim banke za koje je država dala garancije. Godinama država vraća rate kredita umjesto te dvije državne kompanije.

Prema poslednjim podacima, Barska plovidba je do sada Eksim banci uplatila 14,3 miliona USD, od čega 7,6 miliona iz sopstvenih sredstava.

Brodovi Barske plovidbe kupljeni su 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona USD.

Kada je u pitanju Crnogorska plovidba, brodovi „21. maj” i „Kotor” kupljeni su za 55,76 miliona USD, od čega se 47,4 miliona odnose na glavnicu, a 11,2 miliona na kamatu.

Do sada je na ime otplate kredita uplaćeno 37,56 miliona USD, od čega je Vlada platila 34 miliona USD, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Agencija za zaštitu konkurencije je nedavno pokrenula ispitni podatak, jer je došla do informacija da je Crnogorskoj plovidbi 2018. i prošle godine dodijeljeno skoro deset miliona nezakonite državne pomoći.

Oba preduzeća imaju negativan kapital, a njihov ukupan akumulirani gubitak iznosi skoro 30 miliona EUR.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu