fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoći ženama i mladima da budu ekonomski snažniji

Pomoći ženama i mladima da budu ekonomski snažniji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je u fokusu svog djelovanja postavila aktivnosti koje će pomoći ženama i mladima da budu ekonomski snažniji i vidljivi u javnom životu, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je na panel diskusiji u okviru Biznis foruma Prizren 2019 kazao da je Crna Gora prošle godine odobrila 11,4 miliona EUR plasmana za podršku preduzetništvu, namijenjenih mladima, ženama i početnicima u biznisu, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i visokoškolcima, što je ispratilo realizaciju 102 projekta.

Zenka je, kako je saopšteno iz Ministarstva, objasnio da je namjena projekata koji se realizuju tim sredstvima raznovrsna i da podrazumijeva angažovanje preduzetnika u raznovrsnim djelatnostima.

„Crna Gora u kontinuitetu stvara uslove za uključivanje mladih, žena i preduzetnika u kreiranje dodatnih vrijednosti društva, što je važan preduslov cjelokupnog napretka društva i poboljšanja životnog standarda građana“, rekao je Zenka.

S tim u vezi, Investiciono-razvojni fond (IRF) realizuje kreditnu podršku preduzetništvu kroz kreditne linije koje imaju za cilj motivisanje pomenutih ciljnih grupa za započinjanje sopstvenog biznisa i to uz veoma povoljne uslove finansiranja.

Tu su kreditne linije za razvoj preduzetništva, za žene i mlade u biznisu, kao i za podršku visokoškolcima i preduzetništvu.

Ukoliko je direktno kreditiranje kamatna stopa se kreće od nula do 3,5 odsto, dok je posredstvom banaka stopa četiri odsto, sa rokom otplate do 12 godina i uključenim grejs periodom do četiri godine.

Maksimalan iznos kredita je do 50 hiljada EUR za direktne kredite, dok je za kredite koji će se realizovati posredstvom poslovnih banaka maksimalan iznos kredita milion EUR.

Iz Ministarstva su kazali da je među visokoobrazovanom populacijom veliki broj mladih žena koje žele da se oprobaju u kreiranju sopstvenih biznisa.

„Vlada je prepoznaje značaj uključivanja svih aktera u privredni razvoj Crne Gore i dalje će raditi na stvtaranju sve boljih mogućnosti i prilika da svako ko želi dobije priliku da se ostvari u sferi privrednog razvoja”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije