fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoći građanima i privredi ako upadnu u krizu zbog korone

Pomoći građanima i privredi ako upadnu u krizu zbog korone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) predlaže bankama da prate poslovanje svojih klijenata i da im u slučaju da upadnu u probleme izazvane pandemijom koronavirusa pomognu tako što će rokove otplate postojećih obaveza i novih kredita uskladiti sa njihovim mogućnostima.

Iz CBCG su Vijestima na pitanje o preporukama bankarskom sektoru u slučaju da poslovanje privrede bude narušeno zbog virusa, kazali da je preporuka bankama da, u saradnji sa klijentima, pažljivo prate razvoj situacije uz pravovremeno predviđanje uticaja na novčane tokove.

“Da bi na adekvatan način sagledale uticaj pandemije Covid-19 na poslovanje privatnog sektora i stanovništva, preporuka bankama je i da eventualno obavljaju prilagođavanje rokova otplate njihovih obaveza u skaldu sa novim očekivanim novčanim tokovima klijenata”, rekli si iz CBCG.

Takođe, prilikom odobravanja novih izloženosti, banke treba da sagledaju uticaj navedenih događaja na očekivane novčane tokove potencijalnih zajmoprimalaca.

U vezi smanjenja rizika koji bi mogli uticati na projekcije ekonomskog rasta, iz CBCG su naveli da postupaju u skladu sa nedavnim preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o postupanju centralnih banaka radi prevencije uticaja pandemije Covid-19 na lokalne ekonomije.

“Plan mjera koje bi CBCG preduzela u slučaju potrebe dio su contingency plana koji ima povjerljiv karakter, kao što je to slučaj i sa drugim centralnim bankama. U slučaju ekstremne materijalizacije rizika i posljedničnog, mogućeg rasta nezaposlenosti, moglo bi doći do povećanja nivoa nekvalitetnih kredita, što bi predstavljalo sistemski rizik”, naveli su iz CBCG.

Stoga bi se, kako su dodali, makroprudenciona mjera CBCG koja se odnosila na potrebu kvalitetnijeg obezbjeđenja dijela gotovinskih kredita, i za taj slučaj, pokazala kao opravdana i efikasna.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...