fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoći će kompanije čiji su objekti izgoreli u požaru

Pomoći će kompanije čiji su objekti izgoreli u požaru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG), Vlada i Glavni grad pomoći će kompanije Dadi i “Đečević”, čiji su objekti izgoreli u ponedjeljak u požaru koji je izbio na Karabuškom polju, saopšteno je iz PKCG.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, predsjednik PKCG Vlastimir Golubović i predsjednica vladine Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda Marija Vučinović, obišli su danas objekte kompanija i obećali pomoć njihovim vlasnicima.

Vuković je kazao da, iako je požar u velikoj mjeri uništio objekte kompanija koji se nalaze na teritoriji opštine Tuzi, a koje su svoje djelatnosti registrovale u Podgorici, gradska uprava će u narednim danima razmotriti sve mogućnosti da pomogne kompanije Dadi i TV Đečević.

“Da održe svoje privredne aktivnosti i što prije krenu putem oporavka zbog teške i nepredvidive situacije koja ih je zadesila”, naveo je Vuković.

Golubović je naglasio da Privredna komora i u redovnim okolnostima vodi računa o svojim članicama.

“A ovo su vanredne okolnosti i zadovoljstvo mi je što su se danas odazvali pozivu Vučinović i Vuković da izađemo na lice mjesta i izrazimo solidarnost sa kompanijama i njihovim zaposlenima”, naveo je Golubović.

Prema njegovim riječima, radi se o velikoj materijalnoj šteti.

“Ali je najvažnije da su svi zaposleni na vrijeme evakuisani i da nije bilo ugroženih ljudskih života, a takođe je posebno važno i to što se povrijeđeni vatrogasci danas dobro osjećaju i u takvoj situaciji moramo svi biti zadovoljni”, naglasio je Golubović.

On je dodao da će Privredna komora na sjednici Upravnog odbora dati preporuke i Glavnom gradu i opštini Tuzi na čijem području se nalaze ti objekti.

“Vladi Crne Gore, kako Investiciono razvojnom fondu, a jednako tako i bankama za odobravanje novih povoljnih kredita, stavljanje moratorijuma na postojeće kredite kako bi se što prije vratile aktivnosti ovih privrednih društava”, kazao je Golubović.

On je rekao da je značajno da se sačuva svako radno mjesto, a u te dvije kompanije radi oko 200 zaposlenih, uz uvjerenje da će podrškom sa svih nivoa obezbijediti da se aktivnosti tih kompanija pokrenu što prije.

Vučinović je istakla da će Vlada, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći “kao i svaki put do sada kada su nas zadesile ovakve nepogode”.

“Ono što je najbitnije jeste da nije bilo ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je ogromna, a mi ćemo pokrenuti inicijativu da se ovo skladište sanira i da pomognemo ovim ljudima kako bi se zaposleni što prije vratili na svoja radna mjesta”, istakla je Vučinović.

Vlasnik kompanije Dadi, Muarem Muratović, zahvalio je svima koji su pomogli u teškim trenucima, navodeći da je najvažnije to što nije bilo težih povreda i ljudskih gubitaka.

“Svakako da je pričinjena ogromna materijalna šteta, jer je ovdje sjedište naše kompanije iz koje se snabdijeva 14 radnji sa preko 170 zaposlenih, ali već sjutra ćemo sve zaposlene prerasporediti na druga radna mjesta”, rekao je Muratović.

Predstavnik kompanije TV Centar Đečević, Amir Đečević, kazao je da se u ponedjeljak vatra sa susjednog objekta raširila i na objekat te kompanije.

“Nijesmo očekivali da će se to desiti, materijalna šteta je velika, kako na objektu, tako i u uništenoj robi”, naveo je Đečević.

On je kazao da se nada de će uskoro imati podatke i da će uspjeti da iz toga izađu jači.

“Ovo je firma koja postoji preko 50 godina i ovo smo prihvatili kao novi izazov i nadamo se da ćemo to uspješno i realizovati”, istakao je Đečević.

On je zahvalio svima koji su pomogli u, kako je naveo, teškoj situaciji kada je pomoć najpotrebnija.

Najčitanije