fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomoć od 155 miliona EUR neće biti dovoljna za MA

Pomoć od 155 miliona EUR neće biti dovoljna za MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakon o konsolidaciji Montenegro Airlinesa (MA), kojim je predviđeno 155 miliona EUR pomoći, neće biti dovoljan da sačuva nacionalnog avio-prevoznika, već će morati da uslijedi i pomoć zbog Covida-19, saopštio je izvršni direktor kompanije, Vlastimir Ristić.

“Moramo imati svijest da Zakon neće biti dovoljan da se sačuva MA, da će morati da uslijedi pomoć za Covid-19. Kvantifikovaćemo je, uvažavajući društvenu solidarnost i poslovnu skromnost, da pokušamo da sa minimumom pomoći sačuvamo kompaniju. Zakon je uslov opstanka, ali nije dugoročno dovoljan”, rekao je Ristić u intervjuu za Dan.

On je dodao da u kompaniji od nove vlade očekuju priliku da iznesu viđenje stanja u MA i o njenoj budućnosti.

“Tačno je da je kroz zakon opredijeljeno 155 miliona za MA, ali to nije dovoljno pojašnjeno. Prvo, Zakon je donesen prije ikakvog saznanja o pandemiji. Postoji dio zakona, kojim su opredijeljena sredstva za održanje poslovanja u ovoj godini, bez ikakvog saznanja da će ono biti dodatno otežano”, kazao je Ristić.

Kompanija je, prema njegovim riječima, koristeći samo dio sredstava iz dijela zakona, za devet mjeseci sačuvala poslovanje. Od, po zakonu ukupno opredijeljenih 11 miliona EUR u ovoj godini, kompanija je za tekuću likvidnost dobila 7,18 miliona.

Ristić je dodao da MA, ipak, devet mjeseci posluje bez pomoći za Covid-19 i isplaćuje redovno plate.

“Od kada sam u kompaniji, redovno izmirujemo i doprinose na plate i ne dugujemo iz poslovanja u ovoj godini ni euro Aerodromima. Procijenili smo da sve što možemo, moramo uraditi sami, racionalizovati poslovanje i održati saobraćaj na nivou zadovoljenja društvenih potreba. Tek nakon toga, nakon iscrpljenih svih sopstvenih opcija, moraćemo se obratiti osnivaču za pomoć zbog Covida-19”, naveo je Ristić.

On smatra da će sve biti jasnije nakon analiza koje se rade za treći kvartal, ali i da u kompaniji imaju pravo na blagi optimizam i nadu da su, u mjeri mogućeg, uspjeli da umanje efekte Covida-19 na poslovanje MA.

“Gubitak 85 odsto prihoda je izazov i za mnogo veće i stabilnije kompanije nego što je MA. Kada je pomoć potrebna aerodromima, kontrolama letjenja, onda je jasno u kakvoj je kompanija situaciji. Ipak, nećemo očajavati. Imamo pravo da se borimo do kraja uz uvjerenje da ćemo ipak zaštititi društveni interes koji poslovanje MA nosi sa sobom”, kazao je Ristić.

On je naveo da MA nije preduzeće čiji se smisao postojanja sagledava samo kroz bilanse stanja i uspjeha, niti je to kompanija koja je osnovana da bi pravila profit, već ima društveni značaj i obavlja društvenu funkciju.

Ristić je podsjetio da je MA državna kompanija koja, za razliku od drugih takvih preduzeća, ne raspolaže državnom imovinom.

“Ukoliko se realizuje zakon, kupimo polovne avione u sličnoj tehničkoj kondiciji kao embraeri, koje imamo sada, formiramo flotu od četiri do pet aviona i budemo to imali kao svoja sredstva, kompanija će biti vrlo blizu samoodrživosti, uz nastavak redukcije broja zaposlenih i preduzetničko upravljanje”, objasnio je Ristić

On je saopštio da su za pet mjeseci uspjeli da smanje broj zaposlenih za 35 i da ih MA sada ima 360. Na snazi je sistematizacija sa 566 radnih mjesta i u uslovima te sistematizacije, već sada imaju 200 radnika manje.

“Moramo brzo mijenjati sistematizaciju i prilagoditi se tržištu. Poziv za dobrovoljni odlazak završavamo 15. oktobra i odmah nakon toga ćemo krenuti u izradu sistematizacije. Računam da sve faze moraju biti gotove u ovoj godini”, saopštio je Ristić.

Najčitanije