fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPomjeranje rokova očekivano

Pomjeranje rokova očekivano

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pomjeranje rokova za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, očekivano je, jer izgradnja ulazi u završnu fazu, kada ima dosta nepredvidivih situacija, saopštili su predstavnici Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore (PKCG).

Oni su agenciji Mina-business kazali da je stepen realizacije radova na zadovoljavajućem nivou, budući da je do sada izgrađeno blizu 90 odsto prioritetne dionice auto-puta.

“Izgradnja prioritetne dionice ulazi u završnu fazu, kada ima dosta nepredvidivih situacija, te je pomjeranje rokova za završetak radova očekivano”, rekli su iz PKCG.

Oni su dodali da je pandemija koronavirusa uticala na mnoge sfere poslovanja u sektoru saobraćaja.

“Kada je u pitanju realizacija postojećih infrastrukturnih projekata, prema dostupnim informacijama, nema probijanja rokova koji su direktno vezani za pandemiju, već se realizacija velikih projekata odvija planiranom dinamikom”, saopštili su predstavnici Odbora udruženja saobraćaja PKCG.

Oni su naveli da je Crna Gora relativno dobro povezana sa zemljama regiona i svijeta, kao i da vazdušni saobraćaj iz godine u godinu bilježi konstantan rast broja putnika, što nesporno govori o dobroj povezanosti.

„Kada se posmatra drumski saobraćaj i povezanost sa regionom, tu ima prostora da se infrastruktura značajno unaprijedi. Crna Gora konstantno ulaže u obnovu drumske infrastrukture i proširenje kapaciteta svojih drumova, a izgradnja auto-puta je najznačajniji infrastrukturni projekat u ovoj oblasti“, rekli su iz PKCG.

Oni su podsjetili da je Crna Gora sa Srbijom željeznički povezana preko pruge Bar-Beograd, dok sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Albanijom postoje preduslovi za tu vrstu povezanosti preko pruga koje vode iz pravca Podgorice ka Nikšiću, odnosno granici sa Albanijom.

„U pomorskom saobraćaju nema redovnih linija prema Italiji i ostalim destinacijama i treba ozbiljno razmisliti o subvencioniranju jedne takve linije zbog sve većih zahtjeva za njenim uspostavljanjem“, kazali su predstavnici PKCG.

Oni su ocijenili i da je lučka infrastruktura na zadovoljavajućem nivou, ali da je potrebno dalje ulaganje u nove kapacitete, kako bi usluge u crnogorskim lukama bile konkurentne na regionalnom i širem nivou.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...