fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoljski mediji: Crna Gora zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora

Poljski mediji: Crna Gora zemlja moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je destinacija koju vrijedi posjetiti u post-pandemijskom periodu, objavili su uticajni poljski mediji Dziennin Polski i Gazeta Krakowska.

Autor teksta Marek Dlugopolski koji je ranije boravio u studijskoj posjeti Crnoj Gori, posredstvom Nacionalne turističke organizacije (NTO), nosi lijepe uspomene iz Crne Gore.

Iz NTO-a je saopšteno da on ne krije oduševljenje poluostrvom Sveti Stefan, koje opisuje kao Jadranski Monako.

„Sveti Stefan je oaza luksuza uronjena u tirkizno more. Krvavo crvena boja krovova, bijela i nježno siva boja kamena, zelenilo stabala, jednostavne, stroge, ali čvrste zgrade, te šarmantne i tihe uličice. Sveti Stefan, biser crnogorskog primorja, Jadranski Monako, jedna je od najfotografisanijih atrakcija Crne Gore, a ujedno je i ekskluzivni hotel u kojem svoj mir pronalaze filmske zvijezde, umjetnici, političari i neki od najmoćnijih ljudi na svijetu“, napisao je Dlugopolski.

On je dodao da su tu sudbonosno „da“ izgovorili teniski as Novak Đoković i njegova dugoodišnja partnerka Jelena Ristić.

Dlugopolski navodi da Crna Gora ima obilje šarmantnih i neobičnih lokacija, a neke od njih su primorski gradovi Budva, Kotor, Bar, Ulcinj i Herceg Novi.

„Budva se smatra jednim od najstarijih gradova na Jadranskom moru i bila je dom Grka, Rimljana, Mlečana i Slovena, a sada je jedno od najmodernijih odmarališta u Crnoj Gori. Turisti rado posjećuju i srednjovjekovni grad Kotor koji podsjeća na bajkovitu Veneciju, Bar gdje je 1077. godine krunisan prvi kralj Mihailo Vojislavljević, kao i divni Ulcinj, poznat po svojoj gusarskoj prošlosti, ali i najdužoj plaži u Crnoj Gori, dugoj 13 kilometara. Ne možete da ne posjetite i kraljevstvo slikara i pisaca-grad Herceg Novi“, napisao je Dlugopolski.

Čitaocima se u tekstu preporučuje i posjeta istorijskoj i kulturnoj prijestonici Cetinje, kao i uspon na mauzolej na Lovćenu, Petra II Petrovića Njegoša, koji je, kako autor navodi, ne samo vladar, knez-vladika i filozof, već i najveći crnogorski pjesnik.

„Crnogorci se mogu pohvaliti i manastirom Ostrog iz 17. vijeka, koji je odredište brojnih hodočašća, najvećim jezerom na Blakanu – Skadarskim, monumentalnim kanjonom Tare dubokim 1,3 hiljade metara, kao i sa 117 plaža dužine 73 kilometra, što je takođe impresivno. Ovu zemlju ne možete napustiti da ne isprobate njeguški pršut i pljevaljski sir, a tu su i izvrsne masline i grožđe“, navodi se u tekstu.

Dlugopolski preporučuje čitaocima da posjete Crnu Goru, zemlju moćnih planinskih vrhova i tirkiznog mora, čim prođu ograničenja za putovanja.

Originalni članci se mogu pročitati na:
https://plus.dziennikpolski24.pl/sveti-stefan-to-oaza-luksusu-zatopiona-w-turkusie-morza-czarnogora-kusi-rowniez-bajkowymi-krajobrazami-barwna-historia-i/ar/c7-15467188?czy_podglad=t

https://plus.gazetakrakowska.pl/sveti-stefan-to-oaza-luksusu-zatopiona-w-turkusie-morza-czarnogora-kusi-rowniez-bajkowymi-krajobrazami-barwna-historia-i/ar/c7-15467188?czy_podglad=t

Najčitanije