fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPola miliona kamiona koristilo Zelene koridore u sklopu CEFTA

Pola miliona kamiona koristilo Zelene koridore u sklopu CEFTA

Jahorina, (MINA-BUSINESS) – Blizu pola miliona kamiona iskoristilo je benefite Zelenih koridora od uspostavljanja te inicijative, a 20 odsto njih pogodnosti Zelenih traka, saopšteno je na konferenciji povodom završetka CEFTA Week-a.

Na konferenciju pod nazivom CEFTA u pandemiji: Dostignuća i izazovi, saopšteno je da su njene članice, reagujući na brzo širenje koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mjere dajući prednost zdravlju i sigurnosti građana, što je uključivalo i ograničenje kretanja ljudi i robe.

„Međutim, kako bi se negativni ekonomski uticaj sveo na minimum, otvoreni su trgovinski kanali i osigurano snabdijevanje osnovnim dobrima, kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namijenjeni ishrani životinja. Članice CEFTA su dogovorile uspostavljanje Zelenih koridora i Zelenih traka“, navodi se u saopštenju CEFTA.

Direktor CEFTA Sekretarijata, Emir Đikić, je među važnijim dostignućima u ovoj godini naveo četvorogodišnji plan za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili u novembru na samitu u Sofiji.

“CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za sprovođenje ove agende”, rekao je Đikić.

Kao dio važnih ovogodišnjih rezultata navodi se i napredak u primjeni Dodatnog protokola o olakšavanju trgovine, usvajanje odluke koja olakšava trgovinu voćem i povrćem, kao i napredak u primjeni CEFTA Strategije za upravljanje carinskim rizicima.

„Ratifikacija dodatnog Protokola o trgovini uslugama, koji će stupiti na snagu početkom naredne godine, dodatno će približiti tržišta uslugama u CEFTA-i i pružiti više prilika biznisima i građanima“, dodaje se u saopštenju.

Važno dostignuće predstavlja i CEFTA Mapa puta za e-trgovinu, usvojena u junu s ciljem olakšavanja trgovine turističkim uslugama.

Takođe, u ovoj godini pokrenuti su zvanični pregovori o unapređenju mehanizma za rješavanje sporova između članica.

„Glavni prioriteti u budućem radu CEFTA biće skraćenje čekanja na graničnim prelazima najmanje 30 odsto, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU)“, dodaje se u saopštenju.

Radiće se i na uspostavljanju međusobnog priznavanja dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, smanjenju vremena i troškova regionalne elektronske trgovine i proširenju saradnje na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača.

Na panel diskusijama u okviru CEFTA Week-a razgovaralo se i o trgovinskim implikacijama pandemije za članice CEFTA, kao i o mogućnostima za podršku i ubrzanje oporavka.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...