fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokretanje promjena u ribarstvu uvođenjem praksi cirkularne ekonomije

Pokretanje promjena u ribarstvu uvođenjem praksi cirkularne ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat BLUEfasma, koji Privredna komora (PKCG) sprovodi od novembra 2019. godine, trebalo bi da pokrene promjene u sektoru ribarstva i akvakulture mediteranskih ostrva i priobalnih područja uvođenjem praksi cirkularne ekonomije.

Iz PKCG su sopštili da je BLUEfasma projekat osnaživanja inovativnih kapaciteta malih i srednjih preduzeća, pomorskih klastera i mreža u mediteranskim priobalnim područjima, sa ciljem pružanja podrške cirkularnoj ekonomiji i plavom rastu u ribarstvu i akvakulturi.

„Ovaj projekat teži da pokrene promjene u sektoru ribarstva i akvakulture mediteranskih ostrva i priobalnih područja uvođenjem praksi cirkularne ekonomije. Cirkularna ekonomija sprečava trošenje resursa, smanjenje i bioloških i tehnoloških inputa na minimum, vodeći na taj način do pametnog i održivog rasta“, objasnili su iz PKCG.

Projekat se odnosi na problem kontinuiranog transnacionalnog izazova iscrpljivanja prirodnih resursa i manjka inovacija u oblasti ribarstva i akvakulture, ali i cirkularne ekonomije.

BLUEfasma projekat se realizuje u okviru prioritetne ose jedan – promovisanje inovativnih kapaciteta na prostoru Mediterana za razvoj pametnog i održivog rasta.

Projekat finansira Evropska unija (EU) kroz Interreg Mediteranski program transnacionalne saradnje (MED).

Pridruženi partner Komori je Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora, a planirano je da projekat traje do juna naredne godine.

Iz PKCG su naveli da su u okviru projekta sprovedene brojne aktivnosti, a jedna od značajnijih je pokretanje BLUEfasma online platforme koja je dizajnirana da podstakne i razvije BLUEfasma alate u toku trajanja projekta.

„Ova platforma uključuje bazu znanja o cirkularnoj ekonomiji koja predstavlja sistematizaciju najboljih praksi, alata, rješenja i metoda iz sektora ribarstva/akvakulture. U okviru ovog alata, dostupna je i BLUEfasma e-mreža koja je uspostavljena da olakša razmjenu iskustava i umrežavanje među akterima iz oblasti ribarstva i akvakulture“, dodaje se u saopštenju.

U cilju procjene nivoa primjene principa cirkularne ekonomije od aktera na Mediteranu, sprovedene su aktivnosti testiranja Indeksa cirkularnosti BLUEfasma projekta.

U fazu testiranja ukupno je uključeno 114 aktera iz devet zemalja.

Rezultati su ukazali na to da je nivo primjene principa cirkularne ekonomije od aktera na Mediteranu u sektorima ribarstva i akvakulture prilično nizak.

„Nedostatak svijesti, finansijskih sredstava, poteškoće sa administrativnim procedurama i ograničena kontrola tokova otpada bili su neki od faktora koji su prepoznati kao glavne prepreke u kretanju ka cirkularnoj ekonomiji“, dodali su iz PKCG.

BLUEfasma je u julu prošle godine godine pokrenula formiranje mreže plavih laboratorija (BLL), usmjerenih na inovacije, razvoj i primjenu novih ideja širom Mediterana.

BLUEfasma plave laboratorije predstavljaju otvorene inovacione ekosisteme za podsticanje rasta plave ekonomije i praksi cirkularne ekonomije u sektoru ribarstva i akvakulture.

“U Crnoj Gori je formirana laboratorija na temu Eko-inovacije u ribarstvu i akvakulturi, čiji je cilj da okupi ključne aktere u cilju razmjene znanja i najboljih praksi radi podsticanja prelaska na plavu i cirkularnu ekonomiju, i korišćenje inovativnih potencijala koji se nude u toj oblasti”, zaključili su iz PKCG.

Najčitanije