fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPojeftinjenje struje zavisi od pada cijena na referentnim tržištima

Pojeftinjenje struje zavisi od pada cijena na referentnim tržištima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Struja bi u Crnoj Gori mogla pojeftiniti ukoliko dođe do stabilnog pada cijena električne energije na referentnim tržištima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Trend na referentnim tržištima ukazivao je na tu mogućnost, ali veoma kratko. Nakon kratkotrajnog pada, trenutne cijene vrlo malo odstupaju od očekivanja prije početka pandemije koronavirusa“, rekli su predstavnici Ministarstva ekonomije agenciji Mina-business.

Oni su dodali da bi se, ukoliko dođe do stabilnog pada cijena električne energije na referentnim tržištima, to moglo odraziti i na pojeftinjenje u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su naveli da je uticaj pandemije koronavirusa na crnogorsko energetsko tržište indirektan, preko uticaja na globalna tržišta.

„Snabdijevanje crnogorskih potrošača električnom energijom je uredno i stabilno, s obzirom na to da u potpunosti zadovoljavamo sopstvene potrebe domaćom proizvodnjom“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da su po pitanju cijena uočljiva kolebanja na tržištu električne energije, ali i nafte i naftnih derivata, zbog čega smatraju da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

Iz Ministarstva su kazali da je trenutno stanje zaliha nafte i naftnih derivata komercijalnih snabdjevača u Crnoj Gori apsolutno zadovoljavajuće.

Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori su od uvođenja Vladinih mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa snižavane dva puta zaredom, što je direktna posljedica dramatičnog pada cijena na referentnim tržištima.

„Cijena eurodizela u Crnoj Gori je danas oko 25 odsto niža nego prije samo mjesec. Trenutno je niža nego u svim susjednim državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kao tradicionalno najjeftinije tržište u regionu“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je to posljedica i činjenice da su cijene u Crnoj Gori direktno vezane za cijene na referentnim tržištima.

„Svaka promjena količina proizvedene nafte zasigurno se odražava na njenu cijenu. Koliko je nezahvalno prognozirati kretanje cijena u normalnim okolnostima, toliko je nezahvalnije prognozirati u prilikama u kojima se mjerama na suzbijanju pandemije dramatično utiče na potrošnju nafte“, naveli su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Oni su saopštili da su najočigledniji primjer restrikcije u transportnoj industriji, kao najvećem konzumentu nafte.

„Jasno je da će države proizvođači nafte učiniti što je u njihovoj moći da se cijena podigne do određenog nivoa, ali je zaista neizvjesno da li tradicionalni mehanizmi, poput dogovora o smanjenju proizvodnje na nivou Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ili OPEC+ grupe, mogu dati dosadašnje rezultate“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su poručili da je, ipak, najvažnije da je snabdijevanje naftom i naftnim derivatima u Crnoj Gori uredno i da su cijene daleko ispod višemjesečnog maksimuma, te da nema indicija da bi se u skorije vrijeme mogle vratiti na taj nivo.

Najčitanije