fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodržali inicijativu za formiranje digitalne koalicije

Podržali inicijativu za formiranje digitalne koalicije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet za konkurentnost snažno je danas na sjednici podržao inicijativu privrede za formiranje ‘digitalne koalicije’ Vlade, biznisa i naučno-akademske zajednice.

Savjet je, kako je saopšteno, razmotrio više dokumenata iz oblasti digitalizacije i snažno podržao inicijativu privrednih udruženja za formiranje koordinacionog i savjetodavnog tijela za digitalnu transformaciju.

„Koordinaciono i savjetodavno tijelo za oblast digitalne transformacije, o čijem je obrazovanju danas postignuta apsolutna suglasnost, trebalo bi da uključi predstavnike Vlade, privrede i naučno istraživačke i akademske zajednice sa zadatkom doprinosa kreiranju normativnih pretpostavki i moderne informatičke infrastrukture, podizanja nivoa informatičke pismenosti i bezbjednosti, podrške start-up eko sistemima, te neophodnim reformama u oblastima ekonomije, prosvjete i zdravstva“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da uspješna digitalna transformacija predstavlja veliku šansu za privredu što se pokazalo na primjeru više malih država.

Predsjednik Savjeta i premijer Duško Marković, konstatovao je da dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva podrazumijeva digitalizaciju i to kao razvojnu i transformacionu politiku te da digitalna transformacija predstavlja jednu od najvažnijih politika Vlade u predstojećem periodu.

Savjet se upoznao sa informacijom o realizaciji zaključaka sa prethodnih sjednica Savjeta za konkurentnost koja je pokazala da je većina zaključaka realizovana ili je realizacija u toku.

Usvojen je Plan rada Savjeta za konkurentnost za narednu godinu kojim su određene četiri teme – po jedna za svaki kvartal naredne godine, a tiču se povećanja stope aktivnosti na tržištu rada, poslovnog ambijenta, sive ekonomije i inovacije.

Savjet za konkurentnost razmotrio je i više dokumenata iz svoje nadležnosti.

Najčitanije