fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška za žene preduzetnice iz Nikšića i Petnjice

Podrška za žene preduzetnice iz Nikšića i Petnjice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podršku u okviru projekta pod nazivom Jačanje konkurentnosti ženskih biznisa kroz direktnu podršku, obezbjeđivanjem preduslova za jačanje konkurentnosti dobile su tri preduzetnice iz Nikšića i osam članica klastera Vrijedne ruke Bihor iz Petnjice, saopšteno je iz Asocijacije poslovnih žena.

„Korisnicama projekta je tokom realizacije projekta pružena podrška u vidu mentoringa, edukacije, kreiranja vizuelnog identiteta, izrade sajtova i promotivnog materijala, a u cilju unapređenja kvaliteta njihovih proizvoda, vidljivosti, tržišne konkurentnosti i profitabilnosti njihovih biznisa“, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o ženama preduzetnicama iz Nikšića, podršku su dobile Lidija Giljen, Jelena Glušica Nikolić i preduzeće Herbs&Cl.

Iz Asocijacije su kazali da je danas u šoping centru Mall of Montenegro počeo dvodnevni sajam na kome su svoje proizvode predstavile korisnice projekta.

“Projekat je trajao osam mjeseci, od marta do novembra ove godine i realizovan je uz finansijsku podršku Norveške, u okviru programa Norveška za vas – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 33 hiljade USD, od kojih 95,45 odsto finansira Kraljevina Norveška, a 4,55 odsto sufinansira Asocijacija poslovnih žena”, navodi se u saopštenju.

Sve projektom predviđene aktivnosti realizovane su uz ekspertsku podršku iskusnih mentorki, članica Asocijacije poslovnih žena, koje su preduzetnicama, pored planiranih aktivnosti, omogućile i dodatnu podršku u vidu umrežavanja, kontinuiranog savjetovanja i praćenja i nakon realizacije projekta.

Predsjednica Asocijacije poslovnih žena, Ljubica Kostić Bukarica, se na otvaranju sajma zahvalila Norveškoj, koja je, kako je navela, prepoznala značaj ulaganja u ženski preduzetnički potencijal u Crnoj Gori i finansirala projekat kroz koji su korisnice značajno unaprijedile svoje biznise, na osnovu čega će se još kvalitetnije pozicionirati na tržištu.

“Kroz do sada realizovane projekte, Asocijacija je osnažila i motivisala veliki broj žena u čitavoj Crnoj Gori. Za dalji razvoj ženskog preduzetništva neophodno je što više ovakvih programa i inicijativa, kroz koje se pruža konkretna podrška ženama u segmentu ekonomskog osnaživanja”, ocijenila je Kostić Bukarica.

Menadžer projekta Noveška za vas – Crna Gora, Armen Čekić, rekao je da su u okviru javnog poziva za projekte pružanja podrške poslovanju finansirali devet projekata, koji će, direktno ili indirektno, uticati na ostvarivanje prihoda i povećanje mogućnosti zapošljavanja.

“Veoma mi je drago što danas vidimo konkretne učinke naših zajedničkih napora, a to su korisnice iz Nikšića i Petnjice, koje su kroz različite aktivnosti projekta Asocijacije poslovnih žena dobile podršku da profesionalizuju proizvodnju i prodaju svojih proizvoda”, naveo je Čekić.

Samo uz ekonomsko osnaživanje, kako smatra, može se očekivati povećanje održivosti i konkurentnosti malih preduzeća, što doprinosi i stvaranju novih radnih mjesta.

Projekat Norveška za vas – Crna Gora usklađen je sa relevantnim nacionalnim strategijama Crne Gore u oblasti zapošljavanja i ujednačenog regionalnog razvoja, kao i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN).

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona EUR, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...