fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška socio-ekonomskom oporavku Crne Gore

Podrška socio-ekonomskom oporavku Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Vlade i Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori dogovorili su zajedničku koordinaciju daljeg odgovora na socio-ekonomske posljedice epidemije, uz što širi konsenzus i uključenost međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i socijalnih partnera.

Na sastanku, u čijem fokusu je bio odgovor na socio-ekonomsku krizu izazvanu epidemijom koronavirusa, diskutovalo se o situaciji i ključnim pioritetima, prevashodno u analizi i rješavanju socijalnih posljedica epidemije i podršci u kreiranju makro-ekonomskih mjera i politika.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, kazao je da Crna Gora ima pravo da bude zadovoljna sa učinjenim u suočavanju sa tim izazovom.

„Postigli smo postavljene ciljeve – očuvali smo naš zdravstveni sistem, „krivulju“ broja oboljelih maksimalno moguće ublažili i očuvali ukupnu stabilnost društva. Ovo smo ostvarili, svjedoci ste, zahvaljujući odlučnim, pravovremenim i beskompromisnim mjerama, baziranim isključivo na zahtjevima i preporukama struke“, rekao je Simović u zajedničkom saopštenju Vladine Službe za odnose sa javnošću i UN-a.

On je naveo i da predstojeći mjeseci neće biti ništa manje izazovni, jer je u najkraćem mogućem roku potrebno naći formulu koja će dugoročno odgovoriti na pitanje kako spriječiti mogući drugi talas epidemije i paralelno obezbjediti ponovni rast ekonomije, sačuvati radna mjesta i kvalitet života svih građana.

Simović je kazao da su brzina, znanje, efikasnost, odlučnost i prije svega konkretnost potrebni i ovoj fazi borbe protiv pandemije i njenih posljedica.

„U kratkom roku moramo donijeti mjere i odluke koje će donositi rezultate na dugi rok“, rekao je Simović i dodao da implementacija dogovorenih aktivnosti mora započeti brzo kako bi se ekonomijama, preduzećima i svim građanima što više skratio period između izlaska iz karantina do ponovnog rasta prihoda i standarda.

Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori, Fiona McCluney, kazala je da je svaka kriza ujedno i šansa za izgradnju boljeg društva.

„Jasno je da se zdravstvena kriza transformiše u ozbiljnu socio-ekonomsku krizu i zato smo danas tu – da zajednički razmortimo efikasan odgovor na taj izazov”, rekla je McCluney.

Prema njenim riječima, podrška Sistema UN u Crnoj Gori biće zasnovana na Okviru UN za neodložan socio-ekonomski odgovor na COVID-19 – strateškom dokumentu koji je nedavno predstavio Generalni sekretar UN kao mapu puta za podršku državama u socijalnom i ekonomskom oporavku.

McCluneyje dodala da će taj plan oporavka zajednički realizovati timovi UN u 162 zemlje u narednih 12 do 18 mjeseci, pod vođstvom rezidentnih koordinatora UN i uz podršku i tehničko rukovođenje Kancelarije UN za razvoj (UNDP).

Okvir UN za neodložan socio-ekonomski odgovor na Covid-19 baziran je na pet ključnih kolosjeka, odnosno očuvanje zdravstvenih usluga i jačanje kapaciteta zdravstvenih sistema, pomoć kroz socijalnu zaštitu i osnovne usluge, kao i očuvanje radnih mjesta, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i radnicima u neformalnom sektoru kroz programe ekonomskog oporavka.

Ključni kolosjeci se odnose i na usmjeravanje fiskalnih i finansijskih podsticaja kako bi mjere makroekonomske politike koristile najugroženijima, i jačanje multilateralnih i regionalnih mjera, kao i jačanje socijalne kohezije i ulaganje u razvoj otpornosti i sistema za reagovanje na nivou lokalnih zajednica.

Sastanku su, pored predstavnika Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela, tima UN-a u Crnoj Gori, prisustvovali i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i međunarodnih finansijskih institucija Svjetske banke (SB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...