fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPodrška Ministarstva doprinijeće porastu ulaganja u inovacije

Podrška Ministarstva doprinijeće porastu ulaganja u inovacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Javni konkursi za ranu fazu razvoja start up-ova i sufinansiranje inovacione djelatnosti i podsticajne mjere za razvoj inovacija, doprinijeće porastu ulaganja u inovacije i subjekata inovacione djelatnosti na tržištu, ocijenjeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, Marijeta Barjaktarović-Lanzardi, kazala je da je cilj podsticajnih mjera da se podstakne inovaciona zajednica da krene putem inovacione djelatnosti.

„Samim olakšicama omogućavamo inicijalno prevazilaženje nekih barijera, finansiranje inovacionih timova, kao i same infrastrukture za potrebe inovativnog projekta“, rekla je Barjaktarović-Lanzardi agenciji Mina-business.

U Ministarstvu, kako je kazala, očekuju da porastu ulaganja privatnog sektora u inovacije, kao i porast subjekata inovacione djelatnosti na tržištu.

„Kako ove podsticaje mogu ostvarivati i start up-ovi, nadamo se da će njihovi projekti na ovaj način steći vidljivost i da ćemo imati veći priliv investicija sa strane za ono što su inovativne aktivnosti ovih preduzeća i ono što se na crnogorskom tržištu definiše kao inovativno“, navela je Barjaktarović-Lanzardi.

Vlada je, kako je podsjetila, u septembru usvojila Program za inovacije za period od ove do 2024. godine, što je prvi put da na jednom mjestu kao programski osnov imaju sve programske linije koje su na raspolaganju inovacionoj zajednici.

„Naš cilj je bio da inovaciona zajednica ima bolju vidljivost svega onoga što će Ministarstvo ekonomskog razvoja i Fond za inovacije imati u narednom periodu kao podršku inovacionoj djelatnosti. Sam Program sadrži osam programskih linija Ministarstva od kojih smo za ovu godinu izdvojili dvije“, precizirala je Barjaktarović-Lanzardi.

Ona je navela da su objavili dva javna konkursa, od kojih se prvi odnosi na podršku u ranoj fazi razvoja start up-ova, a drugi za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini.

„Podrška ranoj fazi start up-ova odlično se nadovezuje na naš prethodni instrument, što je bila predakceleracija start up-ova. U ovoj godini dodijelili smo tri predakceleracijska programa čiji je cilj inicijalna podrška start up-ovima i mentorska podrška koja bi im omogućila dalji razvoj i kretanje na tržištu i provjeravanje ideja koje se ocijene kao pozitivne i u tom smislu krenuli smo sa novim instrumentom – grantovima za start up-ove“, rekla je Barjaktarović-Lanzardi.

Riječ je o, kako je objasnila, podršci digitalnim rješenjima u oblastima pametne specijalizacije, u šta spadaju održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, energija i održiva životna sredina, održivi zdrav turizam i ICT.

„Na konkurse se, osim svih privrednih subjekata koji su registrovani u Centralnom registru privrednih subjekta i koji su u prvih pet godina svog poslovanja, prvi put mogu prijaviti oni neformalni start up timovi koji još nijesu registrovani, ali imaju neke inovativne ideje koje možda zavređuju našu pažnju i ako budu pozitivno ocijenjeni biće u obavezi da se registruju“, navela je Barjaktarović-Lanzardi.

Ona je objasnila da je drugi uslov da se obezbijedi sufinansiranje učešća u ovim projektima. Naime, svi podnosioci prijave koji su pozitivno ocijenjeni imaće obavezu da sufinansiraju projekat u novčanim sredstvima od 20 odsto.

„Za ovaj konkurs smo izdvojili 200 hiljada EUR u ovoj godini, a naša podrška može biti za pojedinačan projekat od šest do 20 hiljada EUR, što može biti nekih 80 odsto od ukupne vrijednosti projekta. Namjera nam je da podržimo nova zapošljavanja u sektoru“, kazala je Barjaktarović-Lanzardi.

Kada je u pitanju konkurs za inovacionu djelatost, on podrazumijeva podršku više programskih linija.

„To je podrška za Eureka projekat, inovacionu kulturu i njen razvoj, obrazovne odnosno edukativne programe u S3 oblastima, kao i podrška stimulisanju zaštite i razvoja pronalazaka. Riječ je o standardnom instrumentu podrške za koji smo izdvojili 160 hiljada EUR ove godine“, rekla je Barjaktarović-Lanzardi.

Ona je navela da je novitet od ove godine implementacija Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, pri čemu je od 4. oktobra putem portala inovacije.gov.me omogućeno prijavljivanje za jedan od šest podsticaja koji su predviđeni ovim zakonom.

Podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija podrazumijevaju umanjenje, oslobođenje ili olakšice u odnosu na porez na dohodak fizičkih lica i prirez na porez, doprinose za obavezno socijalno osiguranje, porez na dobit pravnih lica, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, korišćenje nepokretnosti i/ili zemljišta u svojini države i porez na nepokretnost.

„Istovremeno smo pokrenuli i novu proceduru upisa u Registar inovacionih organizacija što je jedan od osnovnih uslova za ostvarivanje statusa korisnika podsticajnih mjera. Od ove godine izvršili smo artikulaciju našeg registra. Prethodno su se u njemu nalazile inovacione organizacije koje su podrazumijevale privredne subjekte, naučno- istraživačke ustanove, centre izvrsnosti i ostale subjekte inovacione djelatnosti“, navela je Barjaktarović-Lanzardi.

Sada, kako je precizirala, postoji posebna kategorija inovacionih infrastruktura, gdje spadaju klasterske organizacije, naučno-istraživačke ustanove, posebno preduzetnički inkubatori.

„Željeli smo da i njime prepoznamo sve one koji imaju bilo kakve aktivnosti u oblasti inovacija tako da prepoznajemo fizička i pravna lica koja ulažu u inovacionu djelatnost, ali i sve one druge subjekte koji promovišu inovacione djelatnosti ili imaju neke aktivnosti u ovoj oblasti“, dodala je Barjaktarović-Lanzardi.

Ona je, govoreći o komunikaciji sa preduzetnicima i potencijalnim korisnicima mjera, kazala da su sedmicu nakon lansiranja portala inovacije.gov.me imali njegovu prezentaciju, kao i promotivne događaje za konkurse, na kojima je odziv bio veliki.

„Ako uzmemo u obzir činjenicu da se na tim događajima nalazilo preko 80 subjekata i predstavnika iz inovacione zajednice znači da imamo dobru vidljivost samih instrumenata i zainteresovanost“, kazala je Barjaktarović-Lanzardi.

Ona je, imajući u vidu da su rokovi konkursa blizu, odnosno 11. novembar za ranu fazu razvoja start up-ova i 16. novembar za sufinansiranje inovacione djelatnosti, pozvala zajednicu da im se obrate.

„Odgovorićemo im u što kraćem roku i pružiti podršku da sam proces prijave protekne što ugodnije za njih, a što se tiče upisa u registar svi kontakti su dostupni na sajtu, a ako ne budu jasne neke stvari, mi ćemo im pružiti podršku u svakodnevnoj komunikaciji“, zaključila je Barjaktarović-Lanzardi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije