fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška izradi Strateškog plana razvoja Petnjice

Podrška izradi Strateškog plana razvoja Petnjice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije podržava Opštinu Petnjica da kvalitetno isplanira svoj dalji razvoj kroz angažovanje konsultanta za izradu Strateškog plana.

Predstavnici Ministarstva ekonomije posjetili su Opštinu Petnjica u cilju sagledavanja procesa izrade Strateškog plana razvoja i definisanja dalje dinamike rada.

Savjetnica u Direktoratu za razvoj, Milena Jovetić, kazala je da je u okviru politike regionalnog razvoja, posebno važna koordinacija strateškog planiranja razvoja lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

“Stoga, Ministarstvo ekonomije kontinuirano prati, kako realizaciju važećih Strateških planova razvoja, tako i izradu novih. Imajući u vidu da je u pitanju zahtjevan proces, Ministarstvo se opredijelilo da obezbijedi tehničku podršku u strateškom planiranju lokalnim upravama koje iskažu potrebu za njom”, rekla je Jovetić.

Pored angažovanog konsultanta Mihaila Zečevića i tima lokalne uprave, sastanku je prisustvovao i predsjednik Opštine, Samir Agović, koji je ujedno i član Konsultativne grupe za izradu plana, što ukazuje na važnost izrade tog dokumenta. On bi trebalo da integriše razvojne potencijale Opštine i usmjeri finansijska sredstva prema realizaciji prioritetnih projekata u periodu do 2025. godine.

Iz Ministarstva je saopšteno da je tehnička podrška za strateško planiranje lokalnog razvoja obezbijeđena kroz projekat Unaprjeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji Ministarstvo ekonomije zajednički finansira i implementira sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj.

„Tokom 2017. i prošle godine uspješno je finalizovana izrada strateških planova razvoja u pet jedinica lokalne samouprave, a trenutno je pored saradnje sa Opštinom Petnjica, aktuelna ili ugovorena podrška za još sedam jedinica lokalne samouprave, odnosno Podgoricu, Cetinje, Berane, Herceg Novi, Plav, Plužine, Šavnik i Bar“, navela je Jovetić i najavila posjetu ostalim lokalnim upravama.

Najčitanije