fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodrška i saradnja u oblasti digitalizacije

Podrška i saradnja u oblasti digitalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sjeverna Makedonija će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na svim nivoima, a posebno u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, saopštio je ambasador te zemlje Mihajlo Trpkoski.

Crnogorski ministar javne uprave, Maraš Dukaj, sastao se sa Trpkoskim koji je najavio da će Sjeverna Makedonija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata, kako bi se doprinijelo snažnijem digitalnom razvoju dvije zemlje.

Dukaj je Trpkoskog upoznao sa prioritetima u budućem radu Ministarstva javne uprave, koji je orijentisan ka građanima, kao i o vizijama digitalizacije i reforme javne uprave.

„On je ukazao da su iskustva Sjeverne Makedonije u oblasti digitalnih javnih usluga primjer dobre prakse, pa u narednom periodu treba nastaviti sa saradnjom u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dukaj je ocijenio da je regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana, posebno na polju digitalizacije, izuzetno značajna, što potvrđuju zajednički sporazumi u oblasti rominga i sporazum između Crne Gore i Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju elektronskih usluga povjerenja, potpisan 2019. godine u Podgorici.

„U skladu sa tim, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno učestvuju u promociji regionalne saradnje, kao i razmjeni informacija na otvoren, interoperabilan, siguran i pouzdan način, dajući prioritet prekograničnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja“, dodao je Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...